Co by tu dobrego zjeść na śniadanie...?
Blog > Komentarze do wpisu
Rozpustne kanapki (Dukan)

Nie przepadam za serkiem wiejskim na ciepło, więc spróbowałam dopiero jak ostygły, ale podobno ciepłe je się jak tosty z serem. Faktycznie świetnie się sprawdzają zamiast chleba. Jak na taką, w pewnym sensie, ścisłą dietę, to prawdziwa rozpusta. O dziwo smakują mi nawet bardziej niż zwykłe placki otrębowe, a tego się nie spodziewałam.

rozpustne kanapki


ROZPUSTNE KANAPKI
(Dukan, faza I)

składniki na 5-6 placków
- 1 op serka wiejskiego lekkiego
- 2 łyżki otrębów owsianych
- 1 łyżka otrębów pszennych
- 1 jajko
- zioła prowansalskie

Wszystko razem wymieszać, nakładać po łyżce na teflonową patelnię i smażyć z obu stron.



A tutaj wersja dla osób, które doszły do fazy II i są na PW:
rozpustne kanapki z sałatą (rzymską), polędwicą łososiową odtłuszczoną i zielonym ogórkiem. Pyycha

rozpustne kanapki


Osobom na fazie I i samych proteinach, polecam z polędwicą sopocką i ogórkiem konserwowym.

poniedziałek, 19 kwietnia 2010, adrijah




Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/04/19 15:20:22
oj rozpusta pełna :) smacznego !
-
Gość: Amy, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/04/19 22:02:29
o te jadłam. faktycznie niebo;) na ciepło są dobre, ale mają jednak ten charakterystyczny posmak, który zyskuje nabiał przy wyższej temperaturze.
a wiejski fantastycznie zastępuje mleko w owsiance - zagęszcza i rzeczywiście się ciągnie :D ale to nie na Dukanie;)

zawsze się zastanawiam - jak smakuje ta polędwica łososiowa?
-
Gość: Amy, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/04/19 22:03:44
A co do proporcji: wiejski lekki = 150g czy raczej ten zwykły (=200g)? ;)
-
2010/04/20 01:52:48
Dyrdymalki a jakże :D dziękuje

Amy smakuje trochę jak podwędzony łosoś, choć to wieprzowina ;) ja dałam 150g, ale myślę, że jak się da 200 to się nic nie stanie, więcej placków będzie :)
-
Gość: Pi, *.dream.net.pl
2010/05/09 11:25:33
Eh nie mam pojęcia dlaczego Tb wyszły a mi nie ;c
Wymieszałam wszystko (miałam trochę wodnitsą masę więc dołożyłam 1 łyżkę otrąb) po łyżce wkładałam na patelnię teflonową. Nawet nie mogłam ich obrócić bo spód zostawał spalony na patelni, a serek uciekał po całej patelni. Wszystko musiałam do kubła wywalić ;c i takie było śniadanie :(
Masz jakąś radę dla mnie? :(
-
2010/05/09 12:02:35
Pi odlej wodę z serka zanim go wymieszasz z resztą i smaż na najmniejszym możliwym ogniu długo i cierpliwie. Jak się za wcześnie chce przekręcić, rozpadają się strasznie. Więcej pomysłów chwilowo nie mam, ale mam nadzieję, że się uda :)
pozdrawiam
-
Gość: Paulina, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/08/17 11:02:11
mi się właśnie dzisiaj rano rozpadły... miałam uroczą jajecznicę :D
a na parafinie można je smażyć?
-
2010/08/17 17:27:35
Za szybko je przewracałaś, one potrzebują dużo czasu zanim przestaną się rozpadać.
A parafina nie nadaje się do smażenia, podobno w wysokiej temp staje się toksyczna
-
Gość: Paulina, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/08/17 19:30:29
a jeszcze chciałam spytać czy Twoje też są takie kwaskowate w posmaku? bo tak je zachwalacie, a ten kwaskowaty posmak jakoś mi nie leży :(
pozdrawiam
-
2010/08/17 19:52:58
Wszystko zależy od tego jakiego serka i przypraw użyjesz. Polecam serek wiejski light Piątnicy i zioła prowansalskie :) raz kupiłam jakiś inny serek i nie wiem czy to była kwestia firmy czy daty, bo był tuż przed datą ważności i był kwaskowy
-
Gość: Paulina, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/08/17 21:10:09
właśnie tego serka z piątnicy użyłam :) no nic, spróbuję jutro :) dzięki za pomoc!
-
2011/09/15 13:04:39
Dzisiaj zrobiłam. Wyszły cudownie:) Co prawda pierwsze się rozwaliły bo patelnia sie nie nagrzała porządnie. Naprawdę lepsze od zwykłych placków otrębowych :)
-
Gość: ollala, *.internetdsl.tpnet.pl
2012/12/10 10:15:02
wczoraj odkryłam Twojego bloga, a dziś rano postanowiłam zrobić kanapeczki. Wyszły super w smaku, ale rozwalały mi się na patelni :|
-
2012/12/10 12:52:02
Paulina mam nadzieję, że przy drugiej próbie się udały :)

Paulisaaa cieszę się, że smakowały :) ja też zdecydowanie wolę te niż zwykłe otrębowe. Poza tym mają więcej białka :)

Ollala witam, rozgość się :) jeśli chodzi o rozpadanie, to tak, jak pisałam już kilka razy wcześniej - te placki wymagają cierpliwości, rozpadają się, jak się chce za wcześnie je przewracać. Musisz poczekać, aż "grudki" sera zaczną się na tyle rozpuszczać (trochę jak żółty ser), że będą trzymać całą masę


Magazyn Gryz

INDEKS PRZEPISÓW



MÓJ DRUGI BLOG Red and Pale ZAPRASZAM!

Boże Narodzenie

WIELKANOCNE
PRZEPISY
WIELKANOC
kliknij w zdjęcie



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl