Co by tu dobrego zjeść na śniadanie...?
Blog > Komentarze do wpisu
Gofry Lyry (Dukan)
Wymyśliła je LyraBea. Są miękkie w środku i chrupiące z wierzchu, bardzo fajne do porannej kawy. Niestety udało mi się zjeść tylko 2, bo druga porcja przykleiła się do gofrownicy i przypaliła ;) Zrobię jeszcze jedno podejście, ale zmienię słodzik. Albo przynajmniej jego ilość, bo go za bardzo czułam.


GOFRY LYRY
(Dukan, faza I i faza II P)

składniki na 1 porcję (4 gofry):
-  2 spore łyżki otrębów owsianych
- 1 spora łyżka otrębów pszennych
- 2 spore łyżki serka homo (ja dałam jogurt naturalny)
- 1 jajko
- 7 tabletek słodzika
- 10 kropli oleju parafinowego
- kilka kropli aromatu śmietankowego
- woda gazowana
- ew. proszek do pieczenia (jeśli woda jest mało gazowana) -> F II

Słodzik, otręby i ew. proszek do pieczenia zmielić na puch. W misce wymieszać trzepaczką jajko, serek (jogurt), parafinę i aromat. Do masy w misce wsypać zmielone produkty. Dodać na oko tyle wody, żeby uzyskać płynne ciasto.
Rozgrzać dobrze gofrownicę, można na wszelki wypadek przetrzeć ręcznikiem papierowym nasączonym oliwą. Wylać ciasto i smażyć aż się zrumienią.
Majowe 
sniadanie
sobota, 29 maja 2010, adrijah




Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/05/29 23:05:33
uwielbiam gofry
-
2010/05/30 08:41:05
szkoda, że nie mam gofrownicy, bo już kolejny przepis bym Ci podkradła :-)
-
2010/05/30 13:19:34
a ja lubię właśnie słodkie gofry, ale nie na aspartamie, tylko na zwykłym cukrze...
-
2010/05/30 14:11:55
Chantel ja też :)

Ugotujmy oj koniecznie musisz coś z tym zrobić. Jestem pewna, że robiłabyś niesamowite gofry. Może zbliżają Ci się urodziny? Ja bym komuś z rodziny szepnęła słówko na Twoim miejscu ;)

Justmydelicious ja też lubię słodkie. Zdecydowanie wolę dodać cukru do ciasta niż potem ozdabiać je bitą śmietaną. Słodzik (przynajmniej aspartam, nie wiem jak inne) w nadmiarze ma po prostu charakterystyczny gorzkawy posmak, do którego ja nie umiem się przyzwyczaić

-
Gość: Amy, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/05/30 19:45:25
adrijah, a sacharynian i cyklaminian sodu? sprawdziłam specjalnie: ja mam sweetie gold, 300 tabsów za ok. 3,50zł. dukan nie wspomina o innych słodzikach, ale ten ma w 1 tabletce 0,03kcal i jest najmniej kalorycznym, jaki udało mi się spotkać. używam go również do wypieków (proteinowy sernik, muffiny, piernik) i imho jego smak nie drażni oraz nie zmienia się pod wpływem temp.

te patelnie z ikei wyglądają świetnie, niestety mam daleko, a że niezmotoryzowana jestem to nigdy nie mogę się zmusić, żeby się tam wybrać;)
-
2010/05/31 01:01:10
Jak zużyję aspartam, który mam, przerzucam się na inny i to koniecznie. Do gofrów też trzeba było użyć słodzika do wypieków... następnym razem tak zrobię :)
-
2010/09/18 19:46:51
Mam pytanie - czy olej parafinowy jest konieczny? Ten olej jest wymogiem w Twojej diecie? Ja nie dietkuję w taki sposób, a chciałam podkraść zdrowy i smakowity przepis :) Czy można olej parafinowy zastąpić zwyczajnym słonecznikowym albo oliwą z oliwek?
-
2010/09/18 19:52:44
Jo oczywiście, że można zastąpić :) po prostu na diecie proteinowej normalna oliwa jest zakazana, jak wszystko co tłuste ;) a oleju parafinowego ludzki organizm nie przyswaja
-
2010/09/21 11:46:15
Dziękuję za odpowiedź. A jeszcze mogę o coś zapytać? :) w jaki sposób mielimy składniki na puch?
-
2010/09/21 11:56:16
Jo chodzi o to, żeby były zmielone mniej więcej do postaci bułki tartej ;) Można to zrobić w blenderze, można je utrzeć moździerzem, jak Ci się podoba :)


Magazyn Gryz

INDEKS PRZEPISÓW



MÓJ DRUGI BLOG Red and Pale ZAPRASZAM!

Boże Narodzenie

WIELKANOCNE
PRZEPISY
WIELKANOC
kliknij w zdjęcie



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl