Co by tu dobrego zjeść na śniadanie...?
Blog > Komentarze do wpisu
Placki tuńczykowe (Dukan)
Jakiś czas temu wypróbowałam na kolację placki Mrs Dukanowej, ale strasznie mi się rozlewały po patelni mimo odsączonego tuńczyka i były trochę nijakie w smaku. Musiałam je jeść z ketchupem albo ogórkiem konserwowym. Dzisiaj stwierdziłam, że zrobię drugie podejście, ale troszkę placki dosmaczę ;) I udało się. Nie muszę już żadnymi dodatkami oszukiwać podniebienia, a placki są o wiele bardziej zwarte i łatwiej się smażą. Faza II, ponieważ w I lepiej jeszcze unikać dodatków typu ketchup.



PLACKI TUŃCZYKOWE
(Dukan, faza II)

składniki na 10 małych placuszków:
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- 2 jajka
- 1,5 łyżki mieszanki otrębów
- szczypta Vegety, sporo pieprzu
- słodka i ostra mielona papryka
- łyżka ketchupu (bez cukru)

Tuńczyka odsączyć, wbić do niego jajka, dodać wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszać. Rozgrzać porządnie teflonową patelnię i nakładać po łyżce masy. Smażyć do zrumienienia z obu stron, pod przykryciem.

Majowe 
sniadanie


EDIT 13.07.2010:

Zrobiłam je ze szczypiorkiem i całą dzienną porcją otrębów. Wyszło mi 6 sporych placków

piątek, 28 maja 2010, adrijah




Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/05/28 14:43:56
o placuszkach z tunczykiemi to ja nawet nie pomyślałam a pomysł bardzo mi sie podoba ;)
-
2010/05/28 14:44:45
ciesze sie, ze placuszki posmakowały :)) i w końcu się udały :)) smacznego!
-
2010/05/28 14:50:04
Mrs Dukanowa wcześniej też się udały, ale ja przyzwyczajona do bardziej konkretnych smaków jestem ;)

Emma polecam spróbować :) ja za tuńczykiem nie przepadam (tylko w sushi), placki są super :)
-
2010/05/28 15:04:19
ciekawe... na śniadanie wymarzone :)
-
2010/05/28 15:29:26
Placki wyglądają apetycznie i na pewno dobrze smakują. Przepis do wypróbowania. Pozdrawiam :)
-
Gość: Amy, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/05/28 16:22:32
dobrze się smażą? ja już zdrowia do mojej patelni nie mam, dziś używałam - wyszło fest, innym razem, dosłownie te same proporcje - połowa nań zostaje w formie przypalonej, reszta zalicza się do frakcji półpłynnej;) jak na ironię przed chwilą zagospodarowałam puszkę tuny, ale kupię i zrobię niezwłocznie,bo prezentują się smakowicie;)
-
2010/05/28 17:17:17
Pierwszy raz widzę tuńczyka przygotowanego w ten sposób. Definitywnie do wypróbowania. Pozwolisz, że sobie wydrukuję przepis:) Pzdr Aniado
-
2010/05/28 17:22:23
Justmydelicious, Ewa polecam :)

Amy ja wszystko smażę na patelniach SKÄNKA z Ikei, zarówno u siebie (na gazie) jak i u rodziców (na płycie) na najmniejszym palniku i daję radę :)
-
2010/05/28 20:12:50
Aniado oczywiście, że pozwolę :)


Magazyn Gryz

INDEKS PRZEPISÓW



MÓJ DRUGI BLOG Red and Pale ZAPRASZAM!

Boże Narodzenie

WIELKANOCNE
PRZEPISY
WIELKANOC
kliknij w zdjęcie



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl