Co by tu dobrego zjeść na śniadanie...?
Blog > Komentarze do wpisu
Chlebki otrębowe (Dukan)

Przez przymusowy remont (wymiana tzw. ciepłych pionów w całym bloku) ostatnio z moim jedzeniem było krucho. Chyba najtrudniej było mi ze śniadaniami. Na jedno nawet załapałam się u sąsiadki ;) razem z Tatą, który przyjechał pomóc ogarniać mieszkanie i pilnować robotników. Przy okazji, robiąc kawę mrożoną przypadkiem sypnęłam mu sól zamiast cukru ;) Także ciekawie było :P
Teraz niby remont u mnie się skończył, ale sesja trwa dalej, więc zebrałam się żeby w końcu upiec chlebki dukanowe. Jakoś mnie wcześniej do nich w ogóle nie ciągnęło. Teraz stwierdziłam, że to będzie wygodna opcja ;) Pokroiłam je na kromki i zamroziłam po kilka. Chlebki są bardzo wilgotne w środku i mają super chrupiącą skórkę. Pycha.


CHLEBKI OTRĘBOWE
(Dukan, faza II P)

składniki na 3 małe keksówki:
- 4 szkl otrębów owsianych
- 2 szkl otrębów pszennych
- 1 szkl skrobi kukurydzianej
- 8 jajek
- 1/2l maślanki odtłuszczonej
- 500g serków wiejskich light
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka proszku do pieczenia

Otręby połączyć ze skrobią, solą i proszkiem do pieczenia. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka wymieszać z serkami wiejskimi, dodać kefir. Masę wymieszać dokładnie z suchymi składnikami. Ubić pianę z białek, delikatnie wymieszać z resztą składników.
3 kaksówki (u mnie 2, dlatego chlebek jest taki wysoki) wyłożyć papierem do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 200°C i piec 1 godzinę i 15 minut.
Jeść po 2 kromki dziennie.

czwartek, 24 czerwca 2010, adrijah




Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/06/24 16:41:04
mmm.. zdrowy i pyszny (na pewno!:)
-
2010/06/24 17:19:20
tak ! potwierdzam chlebek jest genialny :) jak tylko się kończy w zamrażarce piekę kolejny :)
-
2010/06/25 10:41:04
remonty są okropne!
za to chlebek fajny bardzo :-)
-
2010/06/25 21:52:56
Wszystko mi się w tym chlebku podoba, tylko ta ilość jajek hyhy ;)))
-
2010/06/25 23:49:37
faktycznie sporo tych jajek, ale wiesz, to sie rozklada na 3 chlebki, a nie tylko jeden
-
Gość: kasia, *.promax.media.pl
2010/06/29 21:12:08
Pychaaa!! szkoda ze mozna go tak malo zjesc...
-
2010/07/06 21:37:41
Witam się optymistycznie :) Trafiłam tu od Mrs. Dukanowej :) I od razu mam prośbę :) Czy dałabyś radę podać ilość otrębów w gramach? Lub chociaż jaka pojemność ma szklanka którą odmierzałaś? U mnie w domu klasycznej szklanki 250 ml brak i nie jestem pewna ile tych otrębów naprawdę ma być. Z góry dziękuję :)
-
2010/07/06 21:55:58
Kasi ja mam jeszcze gorzej, bo upiekłam 2 duże zamiast 3 mniejszych i jem tylko 1 kromkę dziennie :/

Optymi-stka ciężko mi to policzyć w tej chwili. Szklanka u mnie to zawsze szklanka po nutelli :D ale rozumiem, że na diecie nie możesz jej opróżnić specjalnie dla szklanki. W tej chwili nie mam takiej ilości otrębów żeby to zmierzyć, a jutro znowu wyjeżdżam na kilka dni :(
-
2010/07/07 13:50:45
to już coś :) co prawda nutella w 3 różnych słoikach jest sprzedawana, ale mniemam, że pisałaś o tym najmniejszym, który najbardziej podobny jest do szklanki :) No nic, będę musiała zaufać mojej intuicji kulinarnej :) Dziękuję, pozdrawiam i życzę miłego wyjazdu :)
-
2010/08/05 14:25:47
Zrobiłam podobny chlebek w wersji cebulowej. I bułeczki. Są boskie :))
-
Gość: Blu, *.chello.pl
2010/09/01 09:56:03
a czy mozna użyć drożdży w proszku zamiast proszku do pieczenia? i ile by to było w łyżeczkach? pozdrawiam
-
Gość: Daga, *.icpnet.pl
2010/09/03 03:52:12
Genialny wynalazek :) Odrobina "normalności" na Dukanowej diecie. Pierwszy chlebek średnio mi wyszedł, za drugim razem było lepiej, ale dzisiejszy jest mistrzostwem. Postanowiłam jednak zmienić nieco przepis, bo chleb wydawał mi się za mokry. Dodaję więc 1 serek wiejski i 1 serek homo light, trochę mniej kefiru i otrębów pół na pół (2 szklanki owsianych i dwie pszennych).
-
Gość: Ewa, *.pi.shawcable.net
2010/09/10 11:15:42
A czemu trzeba dodac az szkalnke maki kukurydzianej??? Jaka jest rola tej maki ???? Ja pieke zupelnie bez i chlebek jest doskonaly
-
Gość: Julia, *.internetdsl.tpnet.pl
2010/11/01 19:28:21
Mozesz mi powiedziec jaka ilosc mąki ziemniaczanej jest dozwolona na dzien...? :) bo zawsze na blogach spotykam sie z przestrogami dt jej ilosci, a nigdy nie wiem.
pozdrawiam,
J.
-
2010/11/01 19:40:39
Przepraszam, że odpisuję wszystkim dopiero teraz

Blu drożdże to nie to samo ;) mają trochę inną rolę wbrew pozorom i ciężko jest przeliczyć proszek na drożdże. Niestety ja tego nie potrafię

Daga dzięki za podanie modyfikacji :) z pewnością spróbuję :)

Ewa pewnie żeby miał bardziej chlebową konsystencję, że tak powiem ;) jak normalny chleb pieczony na mące. Ja nie przeczę, że bez niej nie jest ok, ale zgaduję, że jest bardziej zbity i mokry, mniej przypominający zwykły chleb np. pszenny. Poza tym to skrobia, nie mąką ;)

Julia dozwolona dzienna ilość mąki ziemniaczanej?? zero ;) wolno używać skrobi i to KUKURYDZIANEJ. A tej wolno zjeść łyżkę dziennie. Chyba, że masz zastój lub wzrost, wtedy też zero, bo to węglowodany i można sobie na nie pozwolić tylko jak są spadki
-
Gość: trelka, *.ssp.dialog.net.pl
2011/01/29 17:32:59
do Dagi: nie powinnaś otrebow stosowac pol na pol poniewaz pszenne sa bardziej kaloryczne i trzeba uwazac bo sa zalecone w mniejszych ilosciach niz owsiane ponadto maja mniej błonnika. a dla osob z grupa krwi A w ogole zabronione.ja robie wszystko tylko na owsianych. ps.NA 1 ETAPI TEZ MOZNA SPOZYWAC TEN CHLEBEK ALE TYLKO 1 KROMKE NA 2 ET. TEZ TYLKO 1 ZA TO NA 3cim etapie DWIE


Magazyn Gryz

INDEKS PRZEPISÓW



MÓJ DRUGI BLOG Red and Pale ZAPRASZAM!

Boże Narodzenie

WIELKANOCNE
PRZEPISY
WIELKANOC
kliknij w zdjęcie



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl