Co by tu dobrego zjeść na śniadanie...?
Blog > Komentarze do wpisu
Omlet z pieczarkami i papryką (Dukan)

Właściwie to miała być jajecznica, ale leń dał za wygraną. I jakoś nie żałuję :) Nie znoszę grzybów, toleruję jedynie pieczarki. I to rzadko. A już najlepiej na surowo, ze szczyptą Vegety. Ale z racji, że pogoda bardziej jesienna niż letnia, skusiłam się na ich usmażenie. Wyszły nawet nawet :)


OMLET Z PIECZARKAMI I PAPRYKĄ
(Dukan, faza II PW)

składniki na 1 dużą porcję:
- 2 jajka
- 6 małych pieczarek
- 1/2 papryki
- kilka plasterków chudej wędliny
- Vegeta i pieprz

Paprykę i wędlinę pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzaną teflonową patelnię. Pieczarki umyć i pokroić na ćwiartki. Dorzucić do wędliny i papryki. Zmniejszyć trochę ogień, doprawić i smażyć mieszając, aż pieczarki zbrązowieją. Jajka wbić do miseczki, rozbełtać i wlać na patelnię. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć patelnię przykrywką i czekać aż jajko się zetnie.

poniedziałek, 30 sierpnia 2010, adrijah




Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: Ola, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/08/30 18:22:55
Hm, omlet wygląda smakowicie... Sama często robię sobie omlety, ale bez dodatków (ewentualnie farsz ale to w formie dipów/sosu itd.; nigdy nie zasmażam niczego "w omlecie), bo mi się rozwala. Więc mam pytanie, jaki moment jest najlepszy na przewrócenie omleta na drugą stronę albo po prostu zwyczajne odklejenie go od patelni? Byłabym wdzięczna. ;]
-
2010/08/30 18:37:07
ja go nigdy nie przewracam :) Smażę na teflonie, bez tłuszczu, na najmniejszym ogniu, pod przykrywką i zdejmuję z patelni jak jajko jest już całkowicie ścięte i brzegi zaczynają odchodzić od patelni.
-
2010/08/31 00:32:46
zazwyczaj smaże go bez tłuszczu. za sprawą takiej jednej, "magicznej" patelki, co ją na urodziny dostałam xd spisuje się, nie powiem, bez zarzutów.
ja natomiast pieczarki, a także inne grzyby, straszliwie lubię. w sezonie grzybobraniowym non stop się nimi zapycham, aż do znudzenia!
-
Gość: bladykot, *.85-237-186.tkchopin.pl
2010/08/31 09:51:09
dzisiaj mialam takie same śniadanie z racji tego, ze w lodowce oprocz jajek i grzybow było tylko światło.
-
2010/09/18 11:07:28
Hm, pomimo że jajko ubiłam na sztywną pianę (najpierw białko, potem domieszałam żółtko) omlet wyszedł jakiś mało puszysty. Następnym razem sprawdzę, co się stanie jeśli dodam odrobinę proszku do pieczenia ;)
-
2013/08/19 14:23:00
Pysznie wygląda ten omlet!:)

My uwielbiamy wcinać je na śniadanie. Jedyny minus, to taki, że zajmuje to jednak sporo czasu, więc w tygodniu w zasadzie nie ma szans na tak pyszne śniadanie. Za to w weekend sobie już nie żałujemy, nigdzie się nie śpiesząc wcinamy do woli;)

Nasz wygląda mniej więcej tak:

www.jakugotujesz.pl/?recipes=omlet-z-pieczarkami-i-papryka

Pozdrawiamy!:)


Magazyn Gryz

INDEKS PRZEPISÓW



MÓJ DRUGI BLOG Red and Pale ZAPRASZAM!

Boże Narodzenie

WIELKANOCNE
PRZEPISY
WIELKANOC
kliknij w zdjęcie



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl