Co by tu dobrego zjeść na śniadanie...?
Blog > Komentarze do wpisu
Chlebek otrębowy (Dukan)

Wymyśliłam sobie, że na wyjazd upiekę i wezmę ze sobą chlebek otrębowy. Nie chciałam piec tych chlebków, bo po pierwsze już je znam ;) a po drugie za bardzo się kruszą. Potrzebowałam czegoś bardziej zwartego. Znalazłam to, czego szukałam u Blondynki i upiekłam w nocy przed wyjazdem ;) Z racji, że piekłam późno, żeby mnie sąsiedzi nie udusili, wszystko robiłam ręcznie, także mikser nie jest niezbędny. Tylko popełniłam mały błąd, bo upiekłam w aluminiowej foremce naiwnie wierząc, że nic się do niej nie przyklei i teraz mam chlebek bez skórki po bokach :P
Za to teraz wcinam sobie pyszny otrębowy chlebek na Krecie :]


CHLEBEK OTRĘBOWY
(Dukan, faza II P)

składniki na min. 6 porcji:
- 12 łyżek otrębów owsianych
- 6 łyżek otrębów pszennych
- 2-3 łyżki skrobi kukurydzianej
- 250g chudego twarogu
- 1/3 szkl mleka (jeśli twaróg jest suchy)
- 5 jajek
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól, pieprz
- zioła (u mnie mieszanka suszonych pomidorów, bazylii i czosnku)

Otręby zalać małą ilością wrzątku. Jajka roztrzepać i wymieszać dokładnie z twarogiem do uzyskania jednolitej, puszystej masy. Dodać skrobię, otręby, proszek do pieczenia i przyprawy. Ewentualnie dodać mleko i wymieszać.
Przełożyć masę do keksówki i piec ok 60-70 minut w 180°C.
sobota, 11 września 2010, adrijah




Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/09/11 15:54:35
Chlebek z otrębami to jest to!:)
-
Gość: niebieskiemigdaly, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/09/14 01:00:58
wyszedł bardzo smaczny :)
kocham tę dietę! :D
-
2010/09/16 00:39:42
hej! fajne przepisy!
zapraszam tez do mnie ;)
kuchnia-protal.blog.pl/
-
2010/09/19 20:23:52
ładne zdjęcie, greckie klimaty z chlebkiem hehe;*
-
Gość: Ania, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/09/26 21:41:12
zrobiła...
przyznam sie szczerze że mnie wyszedł strasznie mokry mimo ze nie dałam ani kropli mleka i nie nadaje sie na zabranie go ze sobą jako kanapki na uczelnie. w smaku niestety tez nie za rewelacyjny, sprobuje upiec z mielonymi otrebami, moze wyjdzie lepiej...
-
2010/09/27 16:12:50
Niebieskiemigdały cieszę się, że smakował :)

Karola dziękuję :) z przyjemnością zajrzę

Phk tych greckich klimatów to za bardzo nie widać ;) tyle tylko, że zielono ;) a nikt nie wie, że na drzewie, które widać w tle rosną.. granaty :]

Ania może to wina twarogu? poza tym prawdopodobnie za krótko go piekłaś. Pod koniec pieczenia lepiej się upewnić czy ciasto nie jest płynne wkładając długą wykałaczkę. Jak wyjmiesz i jest sucha, to możesz wyciągać z piekarnika. I koniecznie następnym razem dodaj swoje ulubione przyprawy czy zioła
-
Gość: Natus, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/10/21 20:49:01
Mi też wyszedł mokry ale tylko w środku bo tak to się przypiekł z wierzchu bo piekłam dość długo ze wzdględu na to że był mokry w środku..tez nie wiem co jest nie tak i moglo byc przyczyną... jak juz ktos do tego dojdzie to dajcie znac..;p
-
Gość: Milaya, *.icpnet.pl
2012/11/15 10:36:37
A pieczemy w termoobiegu czy grzanie góra/dół? To robi różnicę, przynajmniej w moim piekarniku.
-
2012/11/15 12:33:09
Milaya ja nie mam termoobiegu, piekę tylko z grzaniem góra-dół. Jeśli wolisz termoobieg, zmniejsz temperaturę :)


Magazyn Gryz

INDEKS PRZEPISÓW



MÓJ DRUGI BLOG Red and Pale ZAPRASZAM!

Boże Narodzenie

WIELKANOCNE
PRZEPISY
WIELKANOC
kliknij w zdjęcie



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl