Co by tu dobrego zjeść na śniadanie...?
Blog > Komentarze do wpisu
Chleb ziemniaczany z automatu
Dostaliśmy od mojej Mamy, Jej automat do chleba. Mama za nim nie przepada, my z G. od razu się w nim zakochaliśmy :D jak zużyliśmy mieszkanki chlebowe z Lidla, postanowiliśmy zrobić jakiś fajny własny chlebek od A do Z. Padło na ziemniaczany, na który akurat mieliśmy składniki :) Wyszedł zaskakująco smaczny - na szczęście nie czuć ziemniaków, których fanką nie jestem. Skórka jest chrupiąca, miąższ w środku przyjemnie miękki, ale nie gąbczasto-rozpadający-się, jak w kupnych chlebach. Chętnie będziemy go powtarzać :) Może nawet w pełnoziarnistej wersji :)



CHLEB ZIEMNIACZANY Z AUTOMATU

składniki na 1000g:
- 250ml wody
- 50ml mleka
- 550g mąki pszennej typ 550 (u nas 480)
- 1 duże jajko (L)
- 1 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
- 20g masła
- 2 średnie surowe ziemniaki (u nas 4 małe)

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Wszystkie składniki wsypać do pojemnika automatu. Ustawić wagę 1000g, średnio spieczoną skórkę i program podstawowy. Część wody można zastąpić sokiem jabłkowym.






źródło: książka "Chleb własnego wypieku" Mirjam Beile
wtorek, 13 grudnia 2011, adrijah




Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2012/10/04 23:12:20
Zrobilam..wyszedł smaczny..ale nie taki piękny jak Twój..


Magazyn Gryz

INDEKS PRZEPISÓW



MÓJ DRUGI BLOG Red and Pale ZAPRASZAM!

Boże Narodzenie

WIELKANOCNE
PRZEPISY
WIELKANOC
kliknij w zdjęcie



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl