Co by tu dobrego zjeść na śniadanie...?
Blog > Komentarze do wpisu
Jajeczna "kiełbasa" (Dukan)
Dość oryginalna forma przygotowania jajek na twardo ;) Niestety w smaku nie jest to nic odkrywczego. Zupełnie nie rozumiem tych zachwytów na Wielkim Żarciu. No jajka jak jajka ;) Tyle, że z przyprawami i na ciepło. Może jakby je mocniej doprawić, byłyby smaczniejsze? Ja to zrobiłam dosyć ostrożnie ;) Może zastępować wędlinę, jeśli ktoś nie chce jeść mięsa. Sprawdzi się na pewno na Dukanie :) W sumie może też być dodatkiem obiadowym z jakimś sosem (ja bym tu widziała chrzanowy). 



JAJECZNA "KIEŁBASA"

składniki na 2 "kiełbasy":
- 10 jajek
- sól i pieprz
- ulubione przyprawy:
u mnie do 1: 1/2 pęczka szczypiorku i czosnek, 
do 2: ketchup/koncentrat, curry, mielone chili
- 2 torebki foliowe (raczej nie te na mrożonki)

Do garnka wlać wodę. 3 jajka roztrzepać, wymieszać z solą, pieprzem i np. szczypiorkiem i czosnkiem. Wlać do jednej foliowej torebki, wbić do niej luźno 2 jajka, już bez mieszania. Włożyć otwartą torebkę do garna z wodą.
Kolejne trzy jajka roztrzepać np. z koncentratem, curry i chilli. Wlać do drugiego woreczka, wbić pozostałe 2 jajka, wstawić do garnka. Garnka nie przykrywać i zapewnić "kiełbaskom" dostęp powietrza, ponieważ będą w trakcie gotowania nabierały objętości, a jak zawiążemy torebkę, to pęknie. Należy też uważać, żeby do środka nie dostawała się woda. Włączyć gaz i zostawić kiełbaski na 20 minut. Co jakiś czas można poruszać torebkami, żeby się bardziej "rozlały". Podawać na ciepło lub na zimno, z pieczywem, z warzywami, z sosem, do obiadu, jak kto sobie umyśli :)
wtorek, 24 stycznia 2012, adrijah




Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2012/04/15 11:52:11
pomysł świetny! koniecznie do wypróbowania!


Magazyn Gryz

INDEKS PRZEPISÓW



MÓJ DRUGI BLOG Red and Pale ZAPRASZAM!

Boże Narodzenie

WIELKANOCNE
PRZEPISY
WIELKANOC
kliknij w zdjęcie



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl