Co by tu dobrego zjeść na śniadanie...?
Blog > Komentarze do wpisu
Cytrynowa pasta z makreli
Zostajemy w rybnych klimatach na śniadanie :) Nocowali u nas znajomi, więc przed ich przyjazdem przygotowałam pastę. Następnego dnia rano sprawdziła się idealnie do grzanek :) Zastanawiam się tylko, czy przypadkiem nie przegięłam z cytryną, bo to miała być pasta z kopem, więc spodziewałam się wyczuwalnego chrzanu,  ale po nocy w lodówce tak się przegryzła, że czuć niemal tylko orzeźwiającą cytrynę :) Nie, żebym narzekała, bo taka rześka pasta bardzo nam podpasowała i skojarzyliśmy ją z... wiosną :) Czyli bardzo pozytywnie :) Całkowicie rozumiem dlaczego Jamie wybrał ją na przyjęcie :)



CYTRYNOWA PASTA Z MAKRELI

składniki:
- 2 wędzone makrele (razem ok. 500g)
- ok. 200g śmietany
- 5 kopiastych łyżeczek chrzanu
- sok i skórka otarta z 1 dużej cytryny
- pęczek szczypiorku
- świeżo mielony czarny pieprz
- kromki chleba podpieczone w piekarniku lub na grillu

Z makreli zdjąć skórę i dokładnie oczyścić mięso z ości. Rozdrobnione wrzucić do miski. Szczypiorek posiekać. Wymieszać makrelę ze śmietaną, chrzanem, sokiem i większością skórki z cytryny, szczypiorkiem oraz pieprzem. Posypać resztą skórki z cytryny, ewentualnie jeszcze świeżo zmielonym pieprzem lub szczypiorkiem. Podawać najlepiej schłodzoną, z podpieczonym pieczywem.



niedziela, 26 lutego 2012, adrijah
Tagi: słone kanapki




Polecane wpisy

  • Piątek

     2 kromki chleba tostowego pełnoziarnistego serek twarogowy do posmarowania sałata karbowana cytrynowo-chrzanowa pasta z makreli ogórek pomidor papryka

  • sobota

    kawa z mlekiem bułka pełnoziarnista ze słonecznikiem jedna kanapka z serkiem twarogowym i dżemem pomidorowym druga z serem żółtym, schabem, kapką majonezu, pomi

  • Bułeczki pszenno-orkiszowe w posypce serowej z oregano

    Kolejne wspólne wypiekanie na śniadanie :) Tym razem piekliśmy zdecydowanie wytrawne bułeczki pachnące ziołami. Z chrupiącą skorupką, miękkie w środku i dość wy

  • Kanapki żydowskie

    Nasze powakacyjne spotkanie filmowe odbyło się znienacka; okazało się, że jest tylko jeden jedyny dzień, który wszystkim pasuje i w dodatku wypada on za kilka d

  • Piada z pastą serowo-jajeczną

    Zapraszam na pyszną kanapkę w włoskim stylu. Piada to rodzaj płaskiego włoskiego pieczywa podobnego do tortilli. Moją piadę podałam ze smaczną pasta serowo-jaje

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2012/02/26 13:36:15
Fantastyczny pomysł!:) Pozdrawiam!
-
Gość: , *.limes.com.pl
2012/02/26 16:50:36
Brzmi pysznie, wygląda pysznie, nic, tylko zrobić i sie zajadać!
-
2012/02/27 21:31:07
mmm, chyba pyszne... Ja robiłam makrelę z fetą i drobno siekaną cebulką ale wersja z chrzanem pewnie lepsza....
-
2012/03/06 16:48:14
Witaminka dzięki :) również gorąco pozdrawiam :)

Gościu całkowicie się z Tobą zgadzam :D

Bentomonia z fetą i cebulką też brzmi super :) jest gdzieś u Ciebie na blogu?


Magazyn Gryz

INDEKS PRZEPISÓW



MÓJ DRUGI BLOG Red and Pale ZAPRASZAM!

Boże Narodzenie

WIELKANOCNE
PRZEPISY
WIELKANOC
kliknij w zdjęcie



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl