Co by tu dobrego zjeść na śniadanie...?
Blog > Komentarze do wpisu
Curd cytrynowo-kokosowy (na Grand Prix Malezji)
Powiem tak: mnie osobiście sam curd za bardzo nie smakuje. Jest słodki, jest wyraźnie cytrynowy, niby fajny, ale zostawia taki maślany posmak... Podejrzewam, że tak powinno być, ale jednak to nie dla mnie. Na szczęście to ma być dodatek do słodkich dań, deserów itp itd. Dlatego z malezyjskimi pancakes'ami bananowymi łączy się genialnie! Koniecznie wypróbujcie :)

curd cytrynowo-kokosowy
CURD CYTRYNOWO-KOKOSOWY

składniki na 1 słoiczek (ok. 270ml pojemności)

- sok wyciśnięty z 1 cytryny (ok. 1/4 szkl)
- skórka starta z 1 cytryny (ok. 2 łyżeczek)
- 70g cukru (ok. 1/3 szkl)
- 3 żółtka
- 60g masła (1/4 szkl)
- 4 łyżki mleka kokosowego

Umieścić w rondelku sok i skórkę cytryny z cukrem. Postawić na średnim ogniu i mieszając, rozpuścić cukier. W misce roztrzepać żółtka, aż się spienią. Cały czas szybko mieszając, wlewać powoli gorący syrop cytrynowy. Przecedzić mieszankę przez gęste sitko do żaroodpornej miski. W rondlu zagotować małą ilość wody. Położyć na niej miskę i cały czas mieszać, aż zgęstnieje. Nie zagotować!
Zdjąć z ognia, dodać pokrojone w kostki masło (wszystkie na raz) i mieszać do dokładnego połączenia. Na koniec dodać mleko kokosowe, dobrze wymieszać i odstawić, żeby sos ostygł.

curd cytrynowo-kokosowy

curd cytrynowo-kokosowy
źródło: strona RasaMalaysia


Zapraszam na podsumowanie

Malezja

oraz po nowe, chińskie przepisy

Wspólne gotowanie z formułą 2013

sobota, 23 marca 2013, adrijah




Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:


Magazyn Gryz

INDEKS PRZEPISÓW



MÓJ DRUGI BLOG Red and Pale ZAPRASZAM!

Boże Narodzenie

WIELKANOCNE
PRZEPISY
WIELKANOC
kliknij w zdjęcie



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl