Co by tu dobrego zjeść na śniadanie...?
Blog > Komentarze do wpisu
Dżem z kiwi i limonką (na Grand Prix Australii)
Szukając pomysłów na australijskie śniadanie, zapytałam Magdę, która tam mieszka, jak to wygląda w praktyce :) 
Okazuje się, że nie ma jakiś typowych śniadań, na ogół jada się płatki z mlekiem lub jogurtem albo tosty z dżemem lub Vegemite. To taka gęsta pasta z drożdży, z tego co kojarzę, popularna także w Stanach. Sama nie miałam jeszcze okazji jej spróbować, bo u nas jest trudno dostępna i dość droga. Za to utkwiły mi w głowie te tosty z dżemem.
Po wpisaniu w Google "australian breakfast" pierwszy dżem, na jaki trafiłam, to dżem z kiwi.

dżem z kiwi

Od razu mi się ten pomysł spodobał :) I bardzo się cieszę, że go wybrałam, bo jest genialny! Trochę dla mnie za słodki, ale z grzanką z razowego chleba super :) Bardzo orzeźwiający w smaku.
Jeszcze jedna uwaga co do koloru - gdybym użyła białego cukru, byłby żywszy i... no cóż, ładniejszy :) Ale na szczęście na smak nie ma to żadnego wpływu.

dżem z kiwi

DŻEM Z KIWI I LIMONKĄ

składniki na 1 słoiczek (ok. 250ml):

- 5 dojrzałych kiwi
- 1/2 szkl cukru (u mnie trzcinowego)
- sok z 1/4 limonki
- 1/8 łyżeczki skórki startej z limonki
- 1 płaska łyżka pektyny*

Kiwi obrać, pokroić w ćwiartki, następnie posiekać.
W średnim rondelku podgrzewać posiekane kiwi z cukrem i pektyną na małym ogniu.
Dusić razem, aż cukier się rozpuści, co jakiś czas mieszając. Dodać sok i skórkę z limonki.
Jak cukier się rozpuści, podkręcić ogień i cały czas mieszając, gotować ok. 10-15 minut do zgęstnienia i uważać, żeby dżem się nie przypalił.
Przełożyć dżem do wyparzonego słoiczka, szczelnie zamknąć i ostudzić. 
Przechowywać w lodówce nawet do miesiąca. 


*Pektyny w oryginalnym przepisie nie było, ale Panna Malwinna trochę mnie nastraszyła twierdząc, że bez niej dżem może się gotować baaardzo długo. Dlatego zapobiegawczo kupiłam w sklepie coś, co się nazywa "Fix i masz dżem 2:1" Winiary, bo właściwie nic innego do wyboru nie było ;)
dżem z kiwi
dżem z kiwi

wspólne gotowanie z formułą 2013 zielono mi domowy wyrób


 

Zapraszam na podsumowanie

 

Australia podsumowanie

 

Oraz po nowe przepisy, na Grand Prix Malezji

 

Wspólne gotowanie z formułą 2013
sobota, 16 marca 2013, adrijah




Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2013/03/16 20:03:52
Wygląda mega apetycznie. Ciekawy pomysł na odmianę codziennych śniadań.
-
2013/03/16 21:55:35
mniam, wygląda pysznie :)
-
2013/03/16 22:57:44
Bardzo apetyczny! Podoba mi się to zestawienie smaków.
I dziękuję za przyłączenie się do Zielonej zabawy:)
-
2013/04/14 11:16:57
Wspaniale wygląda,musi być pyszne :)


Magazyn Gryz

INDEKS PRZEPISÓW



MÓJ DRUGI BLOG Red and Pale ZAPRASZAM!

Boże Narodzenie

WIELKANOCNE
PRZEPISY
WIELKANOC
kliknij w zdjęcie



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl