Co by tu dobrego zjeść na śniadanie...?
Blog > Komentarze do wpisu
Omlet szpinakowy z łososiem i warzywami

Wbrew pozorom dość szybkie, syte śniadanie. Przede wszystkim ciepłe i rozweselające w ponure, deszczowe dni. Chętnie będę do tego omletu wracać jesienią. Wam także polecam :) Szczególnie, jeśli tak, jak ja, lubicie chrupiące warzywa otulone miękkim, puszystym omletem.
 

szpinakowy omlet


OMLET SZPINAKOWY Z ŁOSOSIEM I WARZYWAMI

składniki na 1 dużą porcję:

- 1 łyżka oliwy
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka 1,5%
- sól, pieprz
- duża garść świeżego szpinaku
- 2 małe plasterki wędzonego łososia
- 1/2 papryki (żółtej)
- mała cebula
- 5 średnich pieczarek
- 5 cienkich plastrów cukinii
- garstka kiełków (tym razem zbędna)

Paprykę, cebulę i cukinię pokroić w paski, pieczarki w plasterki. Rozgrzać średniej wielkości patelnię, wlać oliwę. Gdy się rozgrzeje, podsmażyć warzywa, po czym przełożyć je na talerz. Nie gasić ognia.
W miseczce lekko ubić jajko z mlekiem i przyprawami. Szpinak umyć i wycisnąć nadmiar wody. Niezbyt dokładnie posiekać, dodać do masy jajecznej, dokładnie wymieszać. Wlać na rozgrzaną patelnię, rozlać po niej, jak naleśnika. Gdy góra zacznie się ścinać, ale jeszcze będzie minimalnie płynna, na połowę wyłożyć pokrojonego w paski łososia, ułożyć podsmażone wcześniej warzywa i złożyć omlet na pół (będzie ciężko, bo warzyw jest sporo ;).
Przełożyć ostrożnie na talerz i na wierzchu ułożyć garstkę kiełków (ale nie koniecznie, bo jakoś średnio mi tu pasowały). Podawać od razu. 

szpinakowy omlet

szpinakowy omlet

  nakarm cukrzyka  
  bez glutenu

sobota, 24 sierpnia 2013, adrijah




Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2013/08/25 05:22:36
uwielbiam łososia i szpinak! ty świetnie to połaczyłaś w śniadaniu ;)


Magazyn Gryz

INDEKS PRZEPISÓW



MÓJ DRUGI BLOG Red and Pale ZAPRASZAM!

Boże Narodzenie

WIELKANOCNE
PRZEPISY
WIELKANOC
kliknij w zdjęcie



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl