Co by tu dobrego zjeść na śniadanie...?
Blog > Komentarze do wpisu
Pasztet z tuńczyka

Kupiliśmy niedawno kilka puszek tuńczyka "w kawałkach". Okazał się bardziej rozdrobniony niż ten, w którym o żadnych kawałkach na opakowaniu nie ściemniają. W takim układzie średnio mi pasował do sałatek z dużą ilością sałaty itd., które mam jeść na kolację. Ale na szczęście wpadłam na inny pomysł - pseudo pasztet :) Najpierw wymyśliłam, że będzie na kolację i ugotuję go na parze. Niestety z braku bułki tartej itp., nie miało co wchłonąć wilgoci i masa po uparowaniu była jeszcze luźniejsza i mokra niż przed (mimo szczelnego owinięcia folią aluminiową). Dlatego 2 porcje paszteciku wylądowały w piekarniku i tam dopiero odparowała z nich wilgoć i nabrały odpowiedniej konsystencji. 

pasztet z tuńczyka

PASZTET Z TUŃCZYKA

składniki na 2 porcje (w foremkach o wymiarach 12,5 x 11cm) lub 6 muffinek:

- 2 puszki rozdrobnionego tuńczyka w oleju
- 1 jajko
- kilka suszonych pomidorów w oleju
- 2 czubate łyżeczki pesto rosso
- garść świeżej bazylii
- sól i pieprz

Tuńczyka przełożyć do blendera, dodać jajko, sól i pieprz, zmiksować. Chyba, że jest bardzo drobny, wtedy wystarczy wymieszać łyżką.
Pomidory pokroić w paski, wymieszać z masą tuńczykową. 
W czasie, kiedy będzie się rozgrzewał piekarnik, polecam przełożyć masę na sitko, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu
Całość wyłożyć do 2 małych, silikonowych foremek i piec 30-40 minut w temp. 180°C.
Wyjąć, ostudzić i wstawić na kilka godzin do lodówki.

Podawać ze świeżymi warzywami, ewentualnie z grzankami.

pasztet z tunczyka
nakarm cukrzyka - LATO
czwartek, 01 sierpnia 2013, adrijah




Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: Agu, *.in-addr.arpa.czajen.pl
2013/08/01 20:15:33
Mój pasztecik własnie się studzi :)) Zrobiłam w formie muffinek, żeby jutro poczęstować co po niektórych ludzi w pracy :)) Rodzicom smakuje - jest sukces :) Następnym razem robię z większej porcji.
-
Gość: Agu, *.in-addr.arpa.czajen.pl
2013/08/02 16:38:35
przepisem są zachwyceni ;)) każdemu smakował :)) "sprzedałam" już przepis paru osobom, łącznie z odnośnikiem do bloga (się znaczy wizytówką).
-
2013/08/02 17:22:11
SUPER! :D dziękuję :) nie sądziłam, że taka improwizacja zrobi taką furorę :D
-
2013/08/04 11:25:44
Przecudnie wygląda, ale bym zjadła!
-
2013/08/04 21:05:16
bardzo smacznie wygląda <3


Magazyn Gryz

INDEKS PRZEPISÓW



MÓJ DRUGI BLOG Red and Pale ZAPRASZAM!

Boże Narodzenie

WIELKANOCNE
PRZEPISY
WIELKANOC
kliknij w zdjęcie



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl