Co by tu dobrego zjeść na śniadanie...?
Blog > Komentarze do wpisu
Omlet udający caprese

Prosty i bardzo delikatny omlet. Podczas smażenia fajnie wyrósł, ale jak tylko zdjęłam go z ognia, szybko opadł i już nie wygląda na puszysty, choć taki był. Czemu jedynie udaje caprese? Bo skończyła mi się świeża bazylia, za to miałam szpinak :D

omlet caprese

OMLET UDAJĄCY CAPRESE

składniki na 1 porcję:

- 1 jajko
- sól i pieprz
- suszona bazylia
- czosnek
- 1 łyżeczka oliwy bazyliowej
- 1 plaster chudej wędliny (u mnie ...
- 4 plastry pomidora malinowego
- 4 plastry mozzarelli light
- garść świeżego szpinaku

Oddzielić białko od żółta, białko ubić na sztywną pianę, żółtko wymieszać z przyprawami, delikatnie wmieszać białko.
Na patelni rozgrzać łyżeczkę oliwy. 
Wędlinę pokroić w mniejsze kawałki, szpinak opłukać, odcisnąć nadmiar wody, posiekać.
Przełożyć masę jajeczną na patelnię, rozprowadzić, żeby zajmowała całe dno patelni.
Na wierzchu rozsypać kawałki wędliny, ułożyć plastry pomidorów i mozzarelli na zmianę, na wierzch posypać posiekany szpinak.
Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i zostawić na 15 minut. 

Ewentualnie, jeśli Twoja patelnia na to pozwala, jak spód się trochę zetnie, możesz wstawić omlet do piekarnika (bez przykrycia) i dopiekać, aż zrumieni się wierzch.

omlet caprese

nakarm cukrzyka - LATO

poniedziałek, 16 września 2013, adrijah




Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2013/09/18 18:32:13
Pięknie ten omlet wygląda, aż zgłodniałam! :)


Magazyn Gryz

INDEKS PRZEPISÓW



MÓJ DRUGI BLOG Red and Pale ZAPRASZAM!

Boże Narodzenie

WIELKANOCNE
PRZEPISY
WIELKANOC
kliknij w zdjęcie



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl