Co by tu dobrego zjeść na śniadanie...?
Blog > Komentarze do wpisu
Pikelets - australijskie placki
Dziś otwarcie sezonu Grand Prix Formuły 1. Z tej okazji my również wybraliśmy się do Australii. Przez kuchnię :)
Miałam kilka innych pomysłów na australijskie śniadanie, ale w ostatnim odcinku polskiego Top Chef'a zobaczyłam pikelets i postanowiłam spróbować. Wersji tych placków znalazłam bardzo dużo, ale postawiłam na najprostsze. I są przepyszne! To coś między amerykańskimi pancakes a plackami, które smażyła mi Babcia, jak byłam mała - niezbyt słodkie, puszyste, z chrupiącymi brzegami. Dla mnie cudo :) 
 pikelets
 
PIKELETS
australijskie placki
 
składniki na 10 sztuk:
 
- 1 szkl mąki
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
- 3/4 szkl mleka
- 1 jajko
- masło i olej do smażenia
 
Przesiać do miski mąkę z proszkiem, solą i cukrem.
W drugiej misce wymieszać mleko z jajkiem.
Dodać do suchych składników ubijając, aż masa będzie gładka i puszysta.
Na średnim ogniu rozgrzać masło i olej na patelni.
Wylewać po 1 łyżce masy i smażyć po 1 minucie z obu stron.
Odstawić do ostygnięcia (ja odsączyłam je na papierowych ręcznikach).
Podawać z kawałkiem masła (wolałam świeże kiwi).
 
pikelets


pikelets
źródło: taste.com.au

wspólne gotowanie GP Australii
niedziela, 16 marca 2014, adrijah




Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2014/03/16 18:08:18
Wyglądają przepysznie, ja tez takie lubie :-)
-
2014/03/16 21:15:14
ale apetyczne
-
2014/04/03 14:42:02
zrobiłam ;) bardzo smaczne są
-
2014/04/08 19:32:11
Bardzo się cieszę, że się skusiłaś i smakowały :)


Magazyn Gryz

INDEKS PRZEPISÓW



MÓJ DRUGI BLOG Red and Pale ZAPRASZAM!

Boże Narodzenie

WIELKANOCNE
PRZEPISY
WIELKANOC
kliknij w zdjęcie



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl