Co by tu dobrego zjeść na śniadanie...?
Kategorie: Wszystkie | bez przepisu | na ciepło | na zimno | pieczywo
RSS
wtorek, 16 września 2014
Käseschnitte

Ostatnio Gabryś przygotował najbardziej wypasione grzanki z serem, jakie kiedykolwiek jadłam. Zjadłam 1/4, do tego kawa i wymiękłam. Ale było pyszne :)

Koniecznie zajrzyjcie na Męski Wypas po przepis na Käseschnitte

 

kaseschnitte

niedziela, 10 sierpnia 2014
Popiknikowe resztki, czyli wypasione śniadanie

Wczoraj był piknik warszawskich blogerów kulinarnych. Było pysznie! Nie daliśmy rady wszystkiego przejeść. Część trafiła do bardzo zaskoczonych ludzi, którzy siedzieli w pobliżu, część zabraliśmy do domów :) Dzięki temu miałam dziś pyszne, wypasione śniadanie. A nawet dwa, bo na raz nie dałam rady ;) Jak mówi mój kubek, "taka szansa zdarza się tylko raz w życiu". Oby nie!

śniadanie popiknikowe

Sałatkę grecką przygotowała wczoraj (i jeszcze kończyła na miejscu) Dominika

Pomidorki były prosto z krzaczka od Przemka i Luizy

Wytrawne biscotti (część z oliwkami, część z tymiankiem) oraz pasty - kawior z bakłażana, pastę z suszonych pomidorów i relish z cukinii przygotowała Ewelina

Babeczkę kukurydzianą bez laktozy także przygotowali Przemek i Luiza

Eksperymentalny (bo pieczony w nowym piekarniku) placek to dzieło Ady

Ja sama zrobiłam dziś jedynie kawę z mlekiem :)

piątek, 04 lipca 2014
Piątek

kanapki

2 kromki chleba tostowego pełnoziarnistego
serek twarogowy do posmarowania
sałata karbowana
ogórek
pomidor
papryka
kiełki


kanapki


kanapki
niedziela, 22 czerwca 2014
Knekkebrød

Zapraszam na Red and Pale po przepis na Knekkebrød - norweskie chrupkie pieczywo (żytnie, z ziarnami, South Beach)

knekkebrod

kliknij w zdjęcie, aby przejść do przepisu

Tagi: słone
16:20, adrijah
Link Komentarze (1) »
piątek, 30 maja 2014
Szybki chleb z siemieniem lnianym

Zapraszam na redandpale po przepis na pyszny, szybki chleb z siemieniem lnianym :)

szybki chleb
K
liknij w zdjęcie, żeby przejść do przepisu

18:31, adrijah
Link Komentarze (2) »
sobota, 05 kwietnia 2014
sobota

fafarafa

  • kawa z mlekiem
  • bułka pełnoziarnista ze słonecznikiem
  • jedna kanapka z serkiem twarogowym i dżemem pomidorowym
  • druga z serem żółtym, schabem, kapką majonezu, pomidorem, szczypiorkiem, solą i pieprzem
czwartek, 27 marca 2014
czwartek
orkiszanka
  • orkiszanka (½ szkl płatków orkiszowych pełnoziarnistych ugotowanych na szklance mleka z płaską łyżeczką stewii)
  • 1 łyżka masła orzechowego crunchy
  • ½ kiwi
  • 2 łyżki pestek granatu
  • 4 małe kosteczki gorzkiej czekolady
niedziela, 16 marca 2014
Pikelets - australijskie placki
Dziś otwarcie sezonu Grand Prix Formuły 1. Z tej okazji my również wybraliśmy się do Australii. Przez kuchnię :)
Miałam kilka innych pomysłów na australijskie śniadanie, ale w ostatnim odcinku polskiego Top Chef'a zobaczyłam pikelets i postanowiłam spróbować. Wersji tych placków znalazłam bardzo dużo, ale postawiłam na najprostsze. I są przepyszne! To coś między amerykańskimi pancakes a plackami, które smażyła mi Babcia, jak byłam mała - niezbyt słodkie, puszyste, z chrupiącymi brzegami. Dla mnie cudo :) 
 pikelets
 
PIKELETS
australijskie placki
 
składniki na 10 sztuk:
 
- 1 szkl mąki
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
- 3/4 szkl mleka
- 1 jajko
- masło i olej do smażenia
 
Przesiać do miski mąkę z proszkiem, solą i cukrem.
W drugiej misce wymieszać mleko z jajkiem.
Dodać do suchych składników ubijając, aż masa będzie gładka i puszysta.
Na średnim ogniu rozgrzać masło i olej na patelni.
Wylewać po 1 łyżce masy i smażyć po 1 minucie z obu stron.
Odstawić do ostygnięcia (ja odsączyłam je na papierowych ręcznikach).
Podawać z kawałkiem masła (wolałam świeże kiwi).
 
pikelets


pikelets
źródło: taste.com.au

wspólne gotowanie GP Australii
sobota, 08 marca 2014
Bułeczki pszenno-orkiszowe w posypce serowej z oregano

Kolejne wspólne wypiekanie na śniadanie :) Tym razem piekliśmy zdecydowanie wytrawne bułeczki pachnące ziołami. Z chrupiącą skorupką, miękkie w środku i dość wyraziste w smaku. Bardzo polecam w połączeniu z suszonymi pomidorami.
Dzięki temu, że Gabryś później upiekł swoje ze zwykłej mąki orkiszowej, wiem, że moje jednak były ciut zbite, ale i tak mniej, niż się spodziewałam i nadal bardzo smaczne. Chętnie powtórzyłabym obie wersje :)

bułeczki pszenno orkiszowe

BUŁECZKI PSZENNO-ORKISZOWE W POSYPCE SEROWEJ Z OREGANO

składniki na 8 sztuk:
- 225g mąki pszennej (u mnie typ 480)
- 150g mąki orkiszowej (u mnie pełnoziarnista, typ 2000)
- 7g suchych drożdży
- 1½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru (u mnie trzcinowego)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 200ml letniej wody

- 2 łyżki tartego parmezanu (u mnie ser Stary Olęder)
- 1 łyżka suszonego oregano

Obie mąki, sól, cukier, drożdże i oliwę z oliwek wymieszać  w dużej misce, stopniowo dolewając wodę.
Zarobić gładkie, elastyczne ciasto.
Wyrabiać przez 10 minut, odstawić na 5 minut i jeszcze raz wyrabiać, kolejne 5 minut.
Przełożyć ciasto do miski, oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 2h.
Ciasto podzielić na 8 części, każdą rozpłaszczyć i zawinąć brzegi do środka, jak sakiewkę. 
Powtórzyć 1-2 razy, po czym uformować podłużne bułeczki (moje nie wyszły podłużne ;) ). 
Posmarować bułeczki z wierzchu wodą, obsypać parmezanem wymieszanym z oregano (bez wody się nie przyklejały). 
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić jeszcze na 20-30 minut. Rozgrzać piekarnik do 200°C.
Ostrym nożem zrobić nacięcie wzdłuż, posypać pozostałym serem. 
Piec 20 minut (u mnie 30) z ustawionym grzaniem góra-dół.

źródło: blog Buszująca w kuchni


buleczki pszenno-orkiszowe
 
Lista osób, które przyłączyły się do wspólnego wypiekania na śniadanie:
Dobrawa z bloga Bona Apetita
Dorota z bloga Moje Małe Czarowanie
Ewelina z bloga Przy kubku kawy
Gabriel z bloga Męski Wypas
Iza z bloga Smaczna Pyza
Joanna z bloga Różowa kuchnia
Łucja z bloga Fabryka kulinarnych inspiracji
Monika z bloga Matka Wariatka
Monika z bloga Pin up cooking looking
Olimpia z bloga Pomysłowe Pieczenie
Pat z bloga Patison w kuchni
Paweł z bloga Chleby.info
 
To fascynujące, jak bardzo mogą się różnić bułeczki pieczone z tego samego przepisu :)
14:41, adrijah
Link Komentarze (8) »
sobota, 01 marca 2014
sobota

croissant kanapka

croissant
omlet z 2 jajeczek od zielononóżek z solą i pieprzem
sałata
kabanos drobiowy (podgrzany)
słodka papryka 

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 31


Magazyn Gryz

INDEKS PRZEPISÓW



MÓJ DRUGI BLOG Red and Pale ZAPRASZAM!

Boże Narodzenie

WIELKANOCNE
PRZEPISY
WIELKANOC
kliknij w zdjęcie



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl