Co by tu dobrego zjeść na śniadanie...?
Kategorie: Wszystkie | bez przepisu | na ciepło | na zimno | pieczywo
RSS
piątek, 12 lipca 2013
Jajko zapiekane w pomidorze z fetą i bazylią
W ostatni wtorek mój drugi blog, Red and Pale, skończył 6 lat. Ja w tym samym dniu zaczęłam dietę podobną do South Beach. A tak wyglądał mój pierwszy posiłek.

jajko zapiekane w pomidorze

JAJKO ZAPIEKANE W POMIDORZE Z FETĄ I BAZYLIĄ

składniki na 1 porcję:

- 1 duży pomidor
- ok. 1 łyżka pokruszonej fety light
- 1 jajko
- kilka listków bazylii
Z pomidora odkroić wierzch, wydrążyć środek i zostawić na sitku do góry nogami, żeby sok wypłynął. Odwrócić, włożyć do kokilki lub innego niedużego żaroodpornego naczynia, wkruszyć większość fety, dodać część bazylii. Wbić jajko i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C na  20 minut (u mnie 30, bo białko nie chciało się ściąć, trzeba sprawdzać, bo w lepszym piekarniku powinno wystarczyć 20 minut)

jajko zapiekane w pomidorze

Do tego surówka z 1/2 pomarańczowej papryki, 2 rzodkiewek i szczypiorku + sól i pieprz

surówka

nakarm cukrzyka - LATO

czwartek, 27 czerwca 2013
Quesadilla z grillowaną cukinią
Idealne śniadanie na chłodny, deszczowy poranek. Kolory nastrajają optymistycznie, a całość rozgrzewa i bardzo dobrze smakuje. Czego chcieć więcej? No, może kawy ;)

quesadilla z grillowaną cukinią
QUESADILLA Z GRILLOWANĄ CUKINIĄ

składniki na 1 porcję:

- 1 tortilla pomidorowa
- 2-3 plasterki chudej wędliny (u mnie z indyka)
- garstka startego żółtego sera
- kilka plastrów cukinii o grubości ok. 4mm
- sól i pieprz
- suszona bazylia
- suszone oregano

Rozgrzać grilla (u mnie to była patelnia grillowa), ułożyć na niej plastry cukinii. Mniej więcej tyle, ile się zmieści w połowie tortilli. Posypać solą, pieprzem, bazylią i oregano. Gdy zaczną się robić czarne paski pod spodem, obrócić je o 90°, żeby powstała kratka. Następnie odwrócić je, żeby z drugiej strony też się podpiekły (też w kratkę). Można znowu posypać przyprawami, ale uważajcie, żeby nie przesadzić z solą.
W tym czasie na połówce tortilli ułożyć wędlinę i posypać serem. Na wierzchu ułożyć jeszcze ciepłe, grillowane plasterki cukinii. Złożyć tortillę na pół i położyć na chwilę na grillu. Gdy pojawią się czarne paski, odwrócić. Podawać gorące, przecięte na pół lub na 4 trójkąty.

quesadilla z grillowaną cukinią

quesadilla z grillowaną cukinią

sesja kolacja
Tagi: słone
16:00, adrijah , na ciepło
Link Komentarze (4) »
niedziela, 16 czerwca 2013
Szparagi zapiekane w szynce
Mój pierwszy raz! Nigdy wcześniej nie jadłam szparagów. Miałam pewne podejrzenia, że są trochę za delikatne do tak słonej szynki, ale to dość popularne połączenie, więc spróbowałam. Bardzo polecam maczane w jajku na miękko (włożonym do wrzątku i gotowanym 3-4 minuty) z pieprzem. Szynka jest bardzo słona, szczególnie na ciepło, więc łagodne żółtko świetnie się z nią łączy. Do tego słodkie pomidorki koktajlowe i ja więcej do szczęścia nie potrzebuję :)

szparagi zapiekane w szynce

SZPARAGI ZAPIEKANE W SZYNCE
South Beach, faza I

składniki na 2 porcje:

- 6 zielonych szparagów
- 6 plastrów szynki parmeńskiej (u mnie szwarcwaldzkiej)

Ewentualnie:
- jajko na miękko
- pomidorki koktajlowe z pieprzem

Rozgrzać piekarnik do 200°C. Szparagi umyć i jeśli są grube, obrać obieraczką. Każdego oddzielnie zawinąć po skosie w plaster szynki. Ułożyć na blasze do pieczenia (ja podłożyłam folię aluminiową, może być też papier do pieczenia). Piec 5-7 minut, wyjąć, obrócić i dopiekać drugie 5-7 minut.

szparagi zapiekane w szynce
źródło: blog Polskie South Beach
sobota, 01 czerwca 2013
sobota
Śniadanie dla dzieci i nie tylko :)

kaszka manna na mleku
2 kostki gorzkiej czekolady
truskawki (nareszcie smakujące jak truskawki!)
kawa z mlekiem



sobota, 04 maja 2013
Bułki w godzinę
Bardzo długo chciałam powtórzyć te bułeczki, ale jakoś nie mogłam się zebrać. Dobrze, że w końcu się udało :) Muszę przyznać, że był to sposób na wykorzystanie resztek 2 mąk ;) A dodatek mąki żytniej w tym wypadku jest genialny! Efekt jest o wiele lepszy niż przy samej pszennej. Bułki nie są takie gliniaste. Tzn. w ogóle nie są! Miąższ jest miękki, ale zwarty, za to skórka lekko chrupiąca. 
Ciężko uwierzyć, że od momentu, kiedy sięgnęłam po wagę i składniki, do momentu, kiedy kroiłam pierwszą, ciepłą jeszcze bułkę, minęła tylko godzina!

bulki w godzine

BUŁKI W GODZINĘ

składniki na 10 bułek:

- 250ml mleka
- 7g drożdży instant
- 55g masła
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 400g mąki pszennej (typ 480)
- 60g pełnoziarnistej mąki pszennej (typ 1850)
- 100g razowej mąki żytniej (typ 2000)
- 1 ½ łyżeczki soli
- ok. 115ml wody
- mieszanka jajka z łyżką wody do posmarowania wierzchu (może być mleko)
- ewentualnie sezam, mak itp. do posypania (ja sobie odpuściłam)

Połowę mleka lekko pogrzać, rozpuścić w nim drożdże i odstawić na 10 minut. 
W tym samym czasie do rondelka wlać resztę mleka i rozpuścić w nim cukier i masło. Odstawić do wystudzenia.
W misce wymieszać mąki z solą i jajkiem. Wlać obie mieszanki z mlekiem i wodę. Wymieszać dokładnie i wyrabiać ok. 5 minut. 
Podzielić ciasto na 20 równych części i uformować z nich kulki (ja zrobiłam wałeczki i je zaplotłam). Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 0,5h do wyrośnięcia. 
Rozgrzać piekarnik do 200°C, wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem lub mlekiem, ewentualnie posypać ulubionymi ziarenkami. Piec 10-12 minut lub do zrumienienia.

bulki w godzine

bulki w godzine

środa, 24 kwietnia 2013
Mięsne "kopytka" z pomidorkami koktajlowymi
Danie szybkie, proste i kojarzące mi się z... majówką :) Bo jest tanie i idealne na wyjazd, szczególnie po imprezie. Oczywiście jak się ma patelnię i gaz lub ogień. Przygotowuje się szybko, wszystkim smakuje, na podrażniony żołądek działa kojąco, a przy tym, w przeciwieństwie do herbaty, syci. No i można wykorzystać resztki mięsa po grillu.


MIĘSNE "KOPYTKA" Z POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI

składniki na 2 porcje:

- 1 łyżeczka oleju
- 1 szalotka (na zdjęciach ze zwykłą cebulą)
- 3 kiełbaski cielęce (wyglądają i smakują jak parówki, ale mogą to być kawałki zwykłej kiełbasy, a nawet grillowanego karczku itp.)
- 4 pomidorki koktajlowe (polecam więcej)
- 2 łyżki ketchupu do pizzy (lub zwykłego wymieszanego z czosnkiem, suszoną bazylią i oregano)
- 3 duże liście bazylii (jeżeli nie dodajesz jej do ketchupu)

Na patelni rozgrzać olej, szalotkę posiekać i podsmażyć do zeszklenia. W tym czasie kiełbaski/parówki pokroić na 4 części, brzeg każdej naciąć na krzyż (ale to nie jest konieczne, szczególnie, jak robicie dużą porcję), dodać do podsmażonej cebulki. Jak parówki się trochę podsmażą, wlać ketchup, dodać pokrojone w ćwiartki pomidorki i dusić 5 minut na małym ogniu, pod przykryciem. 
Podawać z pieczywem.



Jak dostosować przepis do diety South Beach?

Faza I - z ketchupem bez cukru lub innym sosem pomidorowym (bez cukru); bez pieczywa

Faza II - j.w. + z pełnoziarnistym pieczywem

środa, 10 kwietnia 2013
Włoski chleb czekoladowy pieczony "w ciemno"
Mój pierwszy chleb na zakwasie! Chyba nigdy bym się nie zdecydowała, gdyby nie inicjatywa Anny Marii z Kucharni i pieczenie w ciemno :) Koniecznie do niej zajrzyjcie i zobaczcie ile fantastycznych chlebów powstało w tym samym czasie na wielu blogach. Istny czekoladowo-chlebowy szał!

wloski chleb czekoladowy
Jeszcze nigdy nie przygotowałam niczego tak długo ;) Jak długo? Tydzień ;) Z bardzo przyziemnego powodu - nigdy wcześniej nie robiłam zakwasu, ale mimo pojawienia się opcji "pożyczenia" go od kilku osób, uparłam się, że spróbuję na swoim własnym. Przygotowałam go według bardzo dokładnych instrukcji Trufli, dokarmiałam go dzielnie i regularnie. A on odwdzięczał się szalonym bąblowaniem, dlatego zaryzykowałam :)
Niestety ostatniego dnia, gdy ciasto już wyrastało, musiałam je zostawić na trochę dłużej niż przewidywał przepis  (bo byliśmy na warsztatach sushi :) i ostatecznie skórka trochę przyschła i podczas pieczenia chlebki mało wyrosły. Ale w smaku im przez to nie ubyło :) Co ciekawe, bardzo przypominały wytrawny czekoladowy chleb z automatu.

wloski chleb czekoladowy
WŁOSKI CHLEB CZEKOLADOWY
Pane al Cioccolato

na 2 prawie 0,5kg bochenki:

Zaczyn:
- 28g zakwasu
- 32g mąki chlebowej (u mnie żytniej razowej)
- 18g wody w temperaturze pokojowej

Wymieszać składniki zaczynu w misce, przykryć dokładnie folią i odstawić na 8 godzin.

Ciasto:
- zaczyn (powyżej) pokrojony na małe kawałki
- 393g mąki chlebowej (u mnie nadal żytniej razowej, ale następnym razem użyję pszennej)
- 248g wody
- 71g miodu
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego (pominęłam)
- 1/4 łyżeczki drożdży instant
- 1 łyżka soli
- 78g czekoladowych groszków

Wszystkie składniki poza groszkami czekoladowymi zagniatać mikserem z hakami przez 8-10 minut na średnich obrotach. Odstawić na 5 minut, następnie wgnieść w ciasto groszki czekoladowe (przez ok. 1 minutę).
Dużą misę wysmarować tłuszczem (ja spryskałam tłuszczem w sprayu), przełożyć do niej ciasto, przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na 2h, żeby ciasto podwoiło objętość (to może potrwać dłużej, nawet do 5h).
Wyrośnięte ciasto wyjąć na oprószony mąką blat i przekroić i na 2 równe części. Z każdej uformować kulę, przykryć i odłożyć na kolejne 30 minut.
Po tym czasie przełożyć je albo do wysmarowanych tłuszczem i oprószonych otrębami foremek albo nadać im pożądany kształt. 
Znowu przykryć i odstawić je do ostatniego wyrastania - na 2,5-3h. Ewentualnie dłużej, aż ładnie wyrosną.
Piekarnik rozgrzać do 205°C, na jego dno włożyć żaroodporne naczynie i wlać do niego szklankę wody. Dzięki temu skórka nie będzie jak kamień, tylko chrupiąca.
Piec 35-40 minut lub do suchego patyczka (u mnie to było 15 minut dłużej).
Odstawić na godzinę do wystudzenia.

Polecam z jogurtem lub serkiem homogenizowanym i dżemem z kiwi z limonką :)

wloski chleb czekoladowy

źródło: strona Apple Pie, Patis  & Paté
poniedziałek, 08 kwietnia 2013
Tortille z jajecznicą, łososiem i szpinakiem
Po Jajach Marcowych, w kwietniu miałam już nie robić nic z jajkami (no, chyba, że mają być w cieście, niewyczuwalne). Jednak takie tortille chodziły za mną jeszcze w marcu, ale nie zdążyłam ich zrobić. A dzisiaj dobrze się złożyło, bo zostały mi "resztki" po tarcie z łososiem i szpinakiem. Efekt był równie smaczny, choć zupełnie inny, mimo podobnych składników :) 

tortille z jajecznicą bazyliową, łososiem i szpinakiem

TORTILLE Z JAJECZNICĄ, ŁOSOSIEM I SZPINAKIEM

składniki na 4 porcje:

- 4 tortille
- 2 serki topione (trójkąty) śmietankowe
- 2 jajka
- 4 łyżki mleka
- 1/2 średniej lub 1 mała cebula
- 1 łyżeczka oleju z bazylią (może być zwykły)
- 1 gałązka świeżej bazylii (u mnie to oznaczało 6 wielkich liści)
- sól i pieprz
- 100g wędzonego łososia
- 50g świeżego szpinaku

Każdą tortillę posmarować połową trójkąta serka topionego. Jajka roztrzepać z mlekiem, solą i pieprzem. Posiekać bazylię i dodać do jajek. Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju, zeszklić na niej cebulę. Dodać jajka z dodatkami, mieszając, usmażyć jajecznicę. W tym czasie dokładnie umyć liście szpinaku, odsączyć i jeśli są duże (moje były wielkie), pokroić w paski. Na połowie każdej tortilli ułożyć część szpinaku, na to część jajecznicy i na wierzch płaty łososia. Złożyć tortille na pół i grillować kilka minut albo piec na ruszcie w piekarniku rozgrzanym do 150°C przez 10 minut (w połowie ostrożnie obrócić). Podawać na ciepło.

tortille z jajecznicą bazyliową, łososiem i szpinakiem

tortille z jajecznicą bazyliową, łososiem i szpinakiem

 

łososie do boju

Jak dostosować przepis do diety South Beach?
Faza II - z serkami topionymi light, z niskotłuszczowym mlekiem i pełnoziarnistą tortillą
środa, 03 kwietnia 2013
Jaja Marcowe - podsumowanie

Pamiętacie, jak zapowiadałam marzec przepełniony jajecznymi daniami? No cóż... udało nam się :)

Gabryś przygotował u siebie ładne podsumowanie, na które serdecznie zapraszam :)

Jaja Marcowe Podsumowanie

To co było pierwsze – jajko czy kura? ;)

Tagi: jajka
17:15, adrijah
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 28 marca 2013
Eggs bennedict
Jajko w koszulce chciałam zrobić już dawno, ale metoda jego wykonania zawsze wydawała mi się dość skomplikowana. Jak już się za to faktycznie wzięłam, okazało się to dość zabawne :) a na pewno nie trudne. Raczej proste i szybkie. Szczerze mówiąc, nie bardzo widzę je samodzielnie, zdecydowanie jako część większego dania tudzież śniadania. Stąd tradycyjna, elegancka... kanapka :) 

eggs bennedict
EGGS BENNEDICT

składniki na 1 porcję:

- 1 jajko
- 1 połówka bułki lub kromka pieczywa (u mnie pełnoziarniste pieczywo)
- szynka lub boczek (u mnie 2 plasterki boczku)
- łyżeczka octu

W dużym garnku zagotować wodę (sporo) z octem. Jeżeli wybierasz boczek, należy podsmażyć go z obu stron na patelni (bez podlewania olejem czy innym tłuszczem). Z pieczywa zrobić grzanki (kilka minut w piekarniku lub tosterze). Ułożyć na nich wędlinę.
Przygotować jajko w koszulce:
Wbić jajko do szklanki. Energicznie zamieszać gotującą się wodę w garnku, w sam środek wiru szybkim ruchem przelać jajko. Poczekać, aż białko się zetnie, ale nie czekać zbyt długo, żeby żółtko zostało płynne. Łyżką cedzakową ostrożnie wyjąć jajko i ułożyć na pieczywie i wędlinie. Polać wierzch sosem holenderskim, ewentualnie posypać ziołami i doprawić. Mi wystarczył szczypiorek. Polecam przeciąć już na talerzu żółtko, żeby mogło swobodnie wypłynąć.

Jaja Marcowe
Jak dostosować przepis do diety South Beach?
Faza I - samo jajko w koszulce i niskotłuszczowa wędlina
Faza II - j.w. z pełnoziarnistym pieczywem
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 31


Magazyn Gryz

INDEKS PRZEPISÓW



MÓJ DRUGI BLOG Red and Pale ZAPRASZAM!

Boże Narodzenie

WIELKANOCNE
PRZEPISY
WIELKANOC
kliknij w zdjęcie



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl