Co by tu dobrego zjeść na śniadanie...?
Kategorie: Wszystkie | bez przepisu | na ciepło | na zimno | pieczywo
RSS
sobota, 23 marca 2013
Malezyjskie pancakes bananowe
To jeszcze śniadanie czy już deser? ;) Jak dla mnie to może być jedno i drugie :) I wiecie co Wam powiem? To najlepsze placki, jakie kiedykolwiek robiłam! Fakt, że nie jestem mistrzem placków generalnie ;) Zwykle wychodzą mi za grube i nierówno usmażone albo jakieś takie gliniaste... A te są idealnie miękkie, nie zbite w środku, z delikatnym posmakiem bananów i co najważniejsze - udają się! Może dlatego, że są dość cienkie. Bardzo polecam z curdem cytrynowo-kokosowym i lodami kokosowymi. Obłędne połączenie.

malezyjskie pancakes bananowe
MALEZYJSKIE PANCAKES BANANOWE

składniki na ok. 9 sztuk:

- 1 jajko
- 30g cukru (ok. 1/8 szkl)
- 60g mąki (ok. 1/2 szkl)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/4 szkl mleka kokosowego
- 2 duże dojrzałe banany
- masło do smażenia
- curd cytrynowo-kokosowy do podania
- ew. lody waniliowe do podania (u mnie kokosowe)

W dużej misce ubić jajka z cukrem, aż będą puszyste. Przesiać do miski z jajkami mąkę i sól. Dodać mleko kokosowe i zmiksowane lub roztarte widelcem banany, wszystko dokładnie wymieszać. Rozgrzać na małej patelni niedużą ilość masła. Nakładać po 2 łyżki ciasta i rozcierać wypukłą stroną łyżki, żeby placki były cienkie lub po prostu rozlewać ciasto poruszając patelnią, jak przy naleśnikach. Smażyć z obu stron, aż lekko  zbrązowieją. Odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać ciepłe z wystudzonym curdem cytrynowo-kokosowym i ewentualnie kulką lodów waniliowych. Można je również podawać z plasterkami bananów lub cytryn.

malezyjskie pancakes bananowe

malezyjskie pancakes bananowe

źródło: strona RasaMalaysia

Zapraszam na podsumowanie

Malezja

oraz po nowe, chińskie przepisy

Wspólne gotowanie z formułą 2013

Curd cytrynowo-kokosowy (na Grand Prix Malezji)
Powiem tak: mnie osobiście sam curd za bardzo nie smakuje. Jest słodki, jest wyraźnie cytrynowy, niby fajny, ale zostawia taki maślany posmak... Podejrzewam, że tak powinno być, ale jednak to nie dla mnie. Na szczęście to ma być dodatek do słodkich dań, deserów itp itd. Dlatego z malezyjskimi pancakes'ami bananowymi łączy się genialnie! Koniecznie wypróbujcie :)

curd cytrynowo-kokosowy
CURD CYTRYNOWO-KOKOSOWY

składniki na 1 słoiczek (ok. 270ml pojemności)

- sok wyciśnięty z 1 cytryny (ok. 1/4 szkl)
- skórka starta z 1 cytryny (ok. 2 łyżeczek)
- 70g cukru (ok. 1/3 szkl)
- 3 żółtka
- 60g masła (1/4 szkl)
- 4 łyżki mleka kokosowego

Umieścić w rondelku sok i skórkę cytryny z cukrem. Postawić na średnim ogniu i mieszając, rozpuścić cukier. W misce roztrzepać żółtka, aż się spienią. Cały czas szybko mieszając, wlewać powoli gorący syrop cytrynowy. Przecedzić mieszankę przez gęste sitko do żaroodpornej miski. W rondlu zagotować małą ilość wody. Położyć na niej miskę i cały czas mieszać, aż zgęstnieje. Nie zagotować!
Zdjąć z ognia, dodać pokrojone w kostki masło (wszystkie na raz) i mieszać do dokładnego połączenia. Na koniec dodać mleko kokosowe, dobrze wymieszać i odstawić, żeby sos ostygł.

curd cytrynowo-kokosowy

curd cytrynowo-kokosowy
źródło: strona RasaMalaysia


Zapraszam na podsumowanie

Malezja

oraz po nowe, chińskie przepisy

Wspólne gotowanie z formułą 2013

czwartek, 21 marca 2013
Owsianka w słoiku po maśle orzechowym
Drugie podejście do nocnej owsianki :) Tym razem postanowiłam zrezygnować z mleka, żeby zobaczyć czy sam jogurt wystarczy. I wiecie co? Wystarczy :) Owsianka ma dokładnie taką konsystencję, jak lubię. Jest gęsta, ale jednocześnie kremowa i w mojej wersji z chrupiącymi kawałkami orzechów. Oczywiście możecie wybrać inne owoce niż ja, dodać garść ulubionych orzechów, wiórki kokosowe, suszone owoce, na co tylko macie ochotę :)
owsianka w słoiku po maśle orzechowym
OWSIANKA W SŁOIKU PO MAŚLE ORZECHOWYM

składniki na 1 porcję:

- 3 łyżki płatków owsianych
- 3 łyżki jogurtu naturalnego (u mnie greckiego)
- 1 łyżeczka cukru cynamonowego
- 1 łyżka masła orzechowego  z kawałkami orzechów
- banan
+ słoik po maśle orzechowym (z mojego nawet  1/4 łyżeczki masła nie dałoby się wyskrobać)

Do nieumytego słoika po maśle wsypać płatki owsiane, dodać jogurt, masło orzechowe (chyba, że zostało Ci trochę więcej w słoiku) i cukier, dokładnie wymieszać. Zakręcić słoik i odstawić do lodówki na noc.
Rano wyjąć owsiankę z lodówki na pół godziny przed jedzeniem, obrać i pokroić banana, wrzucić do słoika.
Zjeść od razu lub zakręcić i zabrać do pracy/szkoły.

owsianka w słoiku po maśle orzechowym
Możecie też wykorzystać słoik po nutelli lub tym podobnym kremie (ja mam akurat taki sprzedawany w szklance).
owsianka w słoiku

Tagi: słodkie
14:28, adrijah , na zimno
Link Komentarze (5) »
poniedziałek, 18 marca 2013
Wiosenna sałatka z jajkiem

Całą zimę czekałam na rzodkiewkę i taką sałatkę :) Ledwie zobaczyłam wiosenne słońce i od razu wylądowała na talerzu. Nie ważne, że jeszcze leży śnieg, temperatura oscyluje w okolicach zera, a mroźny wiatr zniechęca mnie do wychodzenia z domu. Ważne, że mogłam zjeść na śniadanie swoją małą porcję wiosny. Tak mogłoby wyglądać moje wielkanocne śniadanie :) Więcej do szczęścia nie potrzebuję.

sałatka wiosenna z jajkiem
WIOSENNA SAŁATKA Z JAJKIEM


składniki na 2 porcje:

- kilka liści sałaty lodowej
- garść mieszanki kiełków
- 2 jajka
- 3-4 pomidorki koktajlowe
- kilkucentymetrowy kawałek ogórka
- 3-4 rzodkiewki
- 2 plastry szynki
- sól i pieprz (pominęłam)

sos:
- 1/2 łyżeczki tartego chrzanu
- 1/2 łyżeczki ziarnistej musztardy
- 1 łyżka jogurtu naturalnego (u mnie greckiego)
- 1 łyżka majonezu

Jajka ugotować na twardo, odstawić do przestudzenia i obrać i pokroić w ćwiartki. Liście sałaty umyć, porwać na mniejsze kawałki i ułożyć na talerzach. Na wierzchu rozłożyć kiełki. Pomidorki i rzodkiewkę umyć, pokroić w ćwiartki. Ogórka obrać, pokroić w półtalarki. Szynkę pokroić w paski. Wszystko ułożyć na sałacie i kiełkach. Wymieszać ze sobą składniki sosu, polać nim sałatkę. Podawać samodzielnie lub z pełnoziarnistym chlebem.

sałatka wiosenna z jajkiem

sałatka wiosenna z jajkiem

Jaja Marcowe

akcje
Jak dostosować przepis do diety South Beach?
Faza I - ewentualnie z majonezem light, bez pieczywa
Faza II - ewentualnie z majonezem light
Jak dostosować przepis do diety South Beach?
sobota, 16 marca 2013
Dżem z kiwi i limonką (na Grand Prix Australii)
Szukając pomysłów na australijskie śniadanie, zapytałam Magdę, która tam mieszka, jak to wygląda w praktyce :) 
Okazuje się, że nie ma jakiś typowych śniadań, na ogół jada się płatki z mlekiem lub jogurtem albo tosty z dżemem lub Vegemite. To taka gęsta pasta z drożdży, z tego co kojarzę, popularna także w Stanach. Sama nie miałam jeszcze okazji jej spróbować, bo u nas jest trudno dostępna i dość droga. Za to utkwiły mi w głowie te tosty z dżemem.
Po wpisaniu w Google "australian breakfast" pierwszy dżem, na jaki trafiłam, to dżem z kiwi.

dżem z kiwi

Od razu mi się ten pomysł spodobał :) I bardzo się cieszę, że go wybrałam, bo jest genialny! Trochę dla mnie za słodki, ale z grzanką z razowego chleba super :) Bardzo orzeźwiający w smaku.
Jeszcze jedna uwaga co do koloru - gdybym użyła białego cukru, byłby żywszy i... no cóż, ładniejszy :) Ale na szczęście na smak nie ma to żadnego wpływu.

dżem z kiwi

DŻEM Z KIWI I LIMONKĄ

składniki na 1 słoiczek (ok. 250ml):

- 5 dojrzałych kiwi
- 1/2 szkl cukru (u mnie trzcinowego)
- sok z 1/4 limonki
- 1/8 łyżeczki skórki startej z limonki
- 1 płaska łyżka pektyny*

Kiwi obrać, pokroić w ćwiartki, następnie posiekać.
W średnim rondelku podgrzewać posiekane kiwi z cukrem i pektyną na małym ogniu.
Dusić razem, aż cukier się rozpuści, co jakiś czas mieszając. Dodać sok i skórkę z limonki.
Jak cukier się rozpuści, podkręcić ogień i cały czas mieszając, gotować ok. 10-15 minut do zgęstnienia i uważać, żeby dżem się nie przypalił.
Przełożyć dżem do wyparzonego słoiczka, szczelnie zamknąć i ostudzić. 
Przechowywać w lodówce nawet do miesiąca. 


*Pektyny w oryginalnym przepisie nie było, ale Panna Malwinna trochę mnie nastraszyła twierdząc, że bez niej dżem może się gotować baaardzo długo. Dlatego zapobiegawczo kupiłam w sklepie coś, co się nazywa "Fix i masz dżem 2:1" Winiary, bo właściwie nic innego do wyboru nie było ;)
dżem z kiwi
dżem z kiwi

wspólne gotowanie z formułą 2013 zielono mi domowy wyrób


 

Zapraszam na podsumowanie

 

Australia podsumowanie

 

Oraz po nowe przepisy, na Grand Prix Malezji

 

Wspólne gotowanie z formułą 2013
środa, 13 marca 2013
Zielony koktajl

Od dawna chciałam spróbować koktajlu z dodatkiem szpinaku. Szczerze mówiąc bardziej wpływa na kolor niż na smak, ale to nic. Cieszę się, że wypiłam smaczny i zdrowy koktajl w optymistycznym kolorze :)

zielony koktajl

ZIELONY KOKTAJL

składniki na 1 porcję:

- 1 kiwi
- 1 banan
- garść świeżego szpinaku
- mleko do dopełnienia
- ew. płatki do posypania

Kiwi i banana obrać, pokroić i wrzucić do blendera. Szpinak umyć, odcisnąć z nadmiaru wody, dodać do blendera, zmiksować wszystko razem. Jeśli całość jest za gęsta, dolać mleka (u mnie ok. 1/2 szklanki), jeszcze raz zmiksować. Przelać do szklanki, ewentualnie posypać wierzch płatkami.
Tagi: słodkie
16:02, adrijah , na zimno
Link Komentarze (4) »
Wspólne gotowanie z Formułą
logo 2013
BARDZO PRZEPRASZAM, ALE ZAWIESZAM AKCJĘ. WRÓCĘ DO NIEJ PO DUŻYCH ZMIANACH.
Tymczasem zapraszam na podsumowania dwóch Grand Prix:


Malezja

Australia podsumowanie


A tu znajdziecie poprzednie edycje:

 
sobota, 09 marca 2013
Jajka zapiekane w awokado
Danie idealne do jedzenia oczami ;) Ja niestety przekonałam się, że aż taką fanką awokado nie jestem, trochę było go za dużo. Ale połączenie smaków ciekawe i polecam spróbować, choćby dla zaspokojenia ciekawości  :)

jajko w awokado
JAJKA ZAPIEKANE W AWOKADO

składniki na 4 porcje:

- 2 awokado
- 4 małe jajka
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1/4 czerwonej papryki
- parmezan
- sól i pieprz
- pieczywo
Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, trochę wydrążyć. W żaroodpornym naczyniu zrobić podpórki ze zwiniętej folii aluminiowej, ułożyć na nich połówki awokado tak, żeby wierzch był jak najbardziej płasko. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę, obsypać połówki awokado, wbić po jednym jajku (ew. samo żółtko i tylko trochę białka, żeby się nie wylewało). Posypać solą i pieprzem.
Piec 15-20 minut w 200°C. Po upieczeniu zetrzeć na wierzch trochę parmezanu. Podawać z pieczywem.

jajko w awokado

jajko w awokado

jajko w awokado

Jak dostosować przepis do diety South Beach?
Faza I - bez pieczywa
Faza II - nie trzeba nic zmieniać :)
Jak dostosować przepis do diety South Beach?
środa, 06 marca 2013
Mieszanka śniadaniowa z miechunką i kiwi
Parę dni temu kupiłam miechunkę i zastanawiałam się co z nią zrobić. Jednym z pomysłów jest słodkie śniadanie, które właściwie składa się z kilku nie do końca przemyślanych zakupów, ale ich połączenie wyszło wyśmienite :) 
A jak smakuje ten tajemniczy owoc - miechunka? Hm... Jest słodko-kwaśna, bardzo specyficzna, ale smaczna. Idealnie zgrywa mi się z nią kiwi. Z chrupiącą mieszanką i jogurtem to już jest śniadanie idealne.

mieszanka śniadaniowa z miechunką i kiwi
MIESZANKA ŚNIADANIOWA Z MIECHUNKĄ I KIWI

składniki na 1 porcję:

- 3-4 łyżki dmuchanej pszenicy w miodzie
- 1 łyżka blanszowanych migdałów
- 1 łyżka pestek dyni
- 2 łyżki chrupek błonnikowych
- 1 kiwi
- 3 owoce miechunki
- ok. 1/3 szkl jogurtu bananowego
- 1 łyżka jogurtu greckiego

Migdały przekroić na pół, chrypki błonnikowe pokruszyć na mniejsze kawałki. Wymieszać z pszenicą i pestkami. Miechunkę pokroić w kostkę, kiwi obrać, wyciąć twardy środek i również pokroić w kostkę. W miseczce lub szklance ułożyć na dnie część mieszanki i trochę owoców, zalać jogurtem owocowym. Wsypać resztę mieszanki i owoców, na wierzch dodać jogurt grecki. Zjeść od razu.

inspiracja: Przepiśnik Bet
Tagi: słodkie
16:01, adrijah , na zimno
Link Komentarze (2) »
sobota, 02 marca 2013
Jajka zapiekane na sosie pieczarkowym
Miałam zupełnie inne plany na dzisiejsze śniadanie, ale zapomniałam o wyjęciu składników z zamrażarki i musiałam na szybko wymyślić coś innego. Czyli mój pierwszy przepis w ramach Jaj Marcowych był mocno improwizowany, ale efekt bardzo pozytywnie nas zaskoczył. Tym bardziej, że całość przygotowywałam 10 minut (+ pieczenie). Bardzo lubię takie szybkie i smaczne śniadania :)

jajka zapiekane na sosie pieczarkowym
JAJKA ZAPIEKANE NA SOSIE PIECZARKOWYM

składniki na 2 porcje:

- 1 mała cebula
- 2 plastry boczku
- 6 średnich pieczarek
- 1/2 łyżeczki suszonego estragonu
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
- 1/2 szkl tartego sera żółtego
- 1-2 łyżki gęstej śmietany
- 2 jajka

Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć, aż wytopi się z niego tłuszcz. Cebulę również pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię z boczkiem i zeszklić. Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić. Ja pokroiłam w kostkę, ale zostawiłam kilka całych plasterków na wierzch. Zawartość patelni posypać solą, pieprzem cytrynowym i estragonem. Smażyć, aż pieczarki puszczą soki i zbrązowieją. Przełożyć do miseczki, wymieszać ze śmietaną i startym serem. Na patelni podsmażyć pozostałe plasterki pieczarek.
Kokilki wysmarować tłuszczem, który został na patelni i przełożyć do nich sos pieczarkowy. Na wierzch wbić po jednym jajku, ewentualnie posypać solą i pieprzem, ułożyć podsmażone plasterki pieczarek. 
Piekarnik rozgrzać do 200°C. Kokilki wstawić do głębokiego, żaroodpornego naczynia (u mnie to była zwykła metalowa foremka do pieczenia) napełnić do połowy gorącą wodą i tak zapiekać aż do ścięcia się białka (żółtko powinno zostać płynne). Teoretycznie powinno to zając 8 minut, w moim piekarniku jednak trwało to 15 minut, więc warto sprawdzać (np. potrząsając lekko, ścięte białko nie będzie się bujać). Chyba, że konsystencja jajka na miękko Wam odpowiada (bo nam bardzo).

jajka zapiekane na sosie pieczarkowym

jajka zapiekane na sosie pieczarkowym
jajka zapiekane na sosie pieczarkowym
Jaja Marcowe 


Magazyn Gryz

INDEKS PRZEPISÓW



MÓJ DRUGI BLOG Red and Pale ZAPRASZAM!

Boże Narodzenie

WIELKANOCNE
PRZEPISY
WIELKANOC
kliknij w zdjęcie



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl