Co by tu dobrego zjeść na śniadanie...?
Kategorie: Wszystkie | bez przepisu | na ciepło | na zimno | pieczywo
RSS
wtorek, 16 grudnia 2014
Szakszuka

 

Idealne śniadanie na ciemny, zimny poranek. Dokładnie taki, jak dzisiaj.

 

Zapraszam na Red and Pale po przepis na Szakszukę

 

szakszuka

kliknij w zdjęcie, aby przejść do przepisu

Tagi: słone
06:59, adrijah , na ciepło
Link Komentarze (1) »
niedziela, 14 grudnia 2014
Gofry belgijskie

 

Zapraszam na Red and Pale po przepis na Gofry belgijskie

 

gofry

kliknij w zdjęcie, aby przejść do przepisu

sobota, 08 listopada 2014
Kaiserschmarrn - omlet cesarski z karmelizowanymi truskawkami

Zapraszam na Red and Pale po przepis na Kaiserschmarrn, czyli austriacki omlet cesarski z karmelizowanymi truskawkami 

 

kauserschmarrn

Kliknij w zdjęcie, żeby przejść do przepisu

wtorek, 16 września 2014
Käseschnitte

Ostatnio Gabryś przygotował najbardziej wypasione grzanki z serem, jakie kiedykolwiek jadłam. Zjadłam 1/4, do tego kawa i wymiękłam. Ale było pyszne :)

Koniecznie zajrzyjcie na Męski Wypas po przepis na Käseschnitte

 

kaseschnitte

poniedziałek, 03 lutego 2014
Placki bananowe z borówkami (South Beach)

Tak się złożyło, że w Lidlu udało mi się kupić i borówki i foremkę do jajek sadzonych. Nie byłabym sobą, gdybym tego nie połączyła następnego dnia :) I tak powstały przepyszne, dietetyczne placki :) Słodkie i przywołujące wspomnienie lata. Czego chcieć więcej w chłodny zimowy poranek?

placki bananowe z borówkami

PLACKI BANANOWE Z BORÓWKAMI
(South Beach, faza II)

składniki na 4 grube placki lub 12 cienkich placuszków:

- 1 dojrzały banan
- 100g odtłuszczonego serka homogenizowanego (jeśli jesteś na diecie, może być np. słodki waniliowy)
- 1 jajko
- 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki otrębów (u mnie prażonych pszennych)
- 2 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 50g borówek amerykańskich

Banana obrać, rozgnieść widelcem.
Wymieszać z serkiem, jajkiem, proszkiem do pieczenia, otrębami i mąką. 
Odstawić na 10 minut, żeby otręby napęczniały. 
Po tym czasie rozgrzać teflonową patelnię, ewentualnie przetrzeć ją oliwą. 
Do masy na placki wmieszać borówki.
Smażyć na małym ogniu małe cienkie placuszki lub grubsze w foremce do jajek sadzonych.
Przewrócić na drugą stronę, gdy na wierzchu pojawią się wyraźne dziurki.

placki

placki
źródło: blog Siostry Fit
poniedziałek, 02 grudnia 2013
Zapiekanka polsko-marokańska

Każdy zna PRL-owski przysmak - prostą zapiekankę na bagietce z podłą wędliną lub pieczarkami i serem, polaną niewiadomego pochodzenia półprzezroczystym ketchupem. Wszyscy w Polsce je jedli, budki z zapiekankami funkcjonują do dziś. Ale TAKIEJ zapiekanki nie dostaniecie nigdzie. 
Ten przepis przygotowała 
Alia, która ugościła w Maroku uczestników drugiej edycji polskiego Masterchef'a. Oni uczyli się od Niej, jak przygotować pyszny tażin i królewski kuskus, a potem Ona odwiedziła Kraków i zachwyciła się naszą prostą zapiekanką z budki. Kto by pomyślał :) Po powrocie zrobiła ją po swojemu. I wiecie co? To jest najlepsza zapiekanka ever! 
Idealna na śniadanie po ciężkiej nocy. Niezależnie od tego, czy to oznacza dla Was noc zawaloną na pracy/nauce czy ostrą imprezę :) takie śniadanie postawi na nogi każdego. Ale polecam ją też na lunch czy nawet obiad.

zapiekanka polsko-marokanska

ZAPIEKANKA POLSKO-MAROKAŃSKA


składniki na 2 duże porcje:

- ok. 400g mielonego mięsa (u mnie wieprzowiny)
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego
- 1/4 łyżeczki cynamonu (dałam więcej)
- 1/2 łyżeczki soli + szczypta
- 1/4 łyżeczki mielonej chili (też dałam trochę więcej)
- 1/4 pęczka kolendry (użyłam prawie całego, bo u nas zwykle są dość marne)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- ~10 średnich pieczarek
- ok. 1/2 szkl. startego, żółtego sera
- bagietka

sos:
- 1/2 szkl. ketchupu
- Harissa (1-2 łyżeczki)

Mięso wymieszaj z przyprawami (papryką, kminem, cynamonem, 1/2 łyżeczki soli, chili) i większością posiekanej kolendry. Odstaw do lodówki na 0,5h.
Na dużej patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy, przełóż mięso i usmaż je dokładnie, rozbijając drewnianą łopatką grudki. 
W tym czasie przekrój bagietkę wzdłuż na pół, żeby uzyskać 2 długie, płaskie kromki. Przekrój je na pół, jeśli są za długie.
Gdy mięso przestanie być różowe i lekko się zrumieni z zewnątrz, przełóż je na przygotowane bagietki.
Pieczarki umyj i pokrój w kostkę.
Na oliwie, która została na patelni (możesz dolać 1 łyżkę), podsmaż posiekane pieczarki ze szczyptą soli.
Odsącz je z tłuszczu i przełóż na mięso na bagietkach.
Posyp całość serem i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 5-10 minut, żeby ser się rozpuścił (u mnie 175°C na ok. 7 minut).
W tym czasie wymieszaj ketchup z Harissą.
Wyjmij bagietki, nałóż sos i posyp resztą kolendry.

zapiekanka polsko marokanska

źródło: kanał CookingWithAlia na YouTube
środa, 30 października 2013
Placki z dyni

Proste i szybkie w przygotowaniu, bardzo jesienne placki :) 

Zrobiłam je z dwóch powodów. Po pierwsze Gabryś zrobił sporo purèe z dyni, którego nie było gdzie zamrozić, po drugie zasugerowałam się tym, że przepis znalazłam w książce przeznaczonej dla osób chorych na cukrzycę. Ale ani ja (ze względu na dietę) ani cukrzycy nie powinniśmy ich jeść. A przynajmniej niezbyt często, bo dynia ma stosunkowo wysoki indeks glikemiczny (75). Dlatego ten przepis nie trafi do akcji Nakarm Cukrzyka Jesienią. Tak będzie fair. 

placki dyniowe

PLACKI Z DYNI

składniki na 12 sztuk (3 porcje):

- 250g jogurtu naturalnego (250-280g w oryginale, ale moim zdaniem 250 to już za dużo)
- 4 łyżki oleju
- 100g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (użyłam pszennej pełnoziarnistej)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
- ¼ łyżeczki mielonego imbiru
- 1 malutkie ziele angielskie lub goździk (ja użyłam ziela)
- 50g pestek dyni
- szczypta świeżo tartej gałki muszkatołowej

Purèe wymieszać z jogurtem i olejem. Mąkę przesiać przez sitko do mieszanki, żeby ją napowietrzyć. Dodać otręby, które zostały na sitku. Dodać sodę, cynamon i imbir. W blenderze zmielić na pył pestki dyni razem z zielem angielskim lub goździkiem. Wmieszać do masy, zetrzeć trochę gałki muszkatołowej. Dokładnie wymieszać i smażyć z obu stron na średnio rozgrzanej patelni. Odsączyć i podawać samodzielnie lub na słodko. Ja je jadłam z syropem z agawy.

Uwaga! Jeśli podlejecie patelnię oliwą, placki bardzo ją wchłoną. Za to będą miały chrupiącą skorupkę.

placki dyniowe

źródło: książka "Co jeść przy cukrzycy", autorka Wiesława Rusin

dynia 2013  kolorowe śniadanie
poniedziałek, 16 września 2013
Omlet udający caprese

Prosty i bardzo delikatny omlet. Podczas smażenia fajnie wyrósł, ale jak tylko zdjęłam go z ognia, szybko opadł i już nie wygląda na puszysty, choć taki był. Czemu jedynie udaje caprese? Bo skończyła mi się świeża bazylia, za to miałam szpinak :D

omlet caprese

OMLET UDAJĄCY CAPRESE

składniki na 1 porcję:

- 1 jajko
- sól i pieprz
- suszona bazylia
- czosnek
- 1 łyżeczka oliwy bazyliowej
- 1 plaster chudej wędliny (u mnie ...
- 4 plastry pomidora malinowego
- 4 plastry mozzarelli light
- garść świeżego szpinaku

Oddzielić białko od żółta, białko ubić na sztywną pianę, żółtko wymieszać z przyprawami, delikatnie wmieszać białko.
Na patelni rozgrzać łyżeczkę oliwy. 
Wędlinę pokroić w mniejsze kawałki, szpinak opłukać, odcisnąć nadmiar wody, posiekać.
Przełożyć masę jajeczną na patelnię, rozprowadzić, żeby zajmowała całe dno patelni.
Na wierzchu rozsypać kawałki wędliny, ułożyć plastry pomidorów i mozzarelli na zmianę, na wierzch posypać posiekany szpinak.
Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i zostawić na 15 minut. 

Ewentualnie, jeśli Twoja patelnia na to pozwala, jak spód się trochę zetnie, możesz wstawić omlet do piekarnika (bez przykrycia) i dopiekać, aż zrumieni się wierzch.

omlet caprese

nakarm cukrzyka - LATO

środa, 04 września 2013
Jajka sadzone w papryce (Dukan, South Beach)

Kiedyś je już pokazywałam, ale lubię do nich wracać :)
To fajna, szybka opcja na usmażenie ładnego jajka sadzonego. Od razu z warzywem w pakiecie :)
Tym razem z bardziej dietetycznymi dodatkami - grillowaną cukinią (mój hit tego lata) i świeżym pomidorem. Tyle zdecydowanie wystarczy, żeby się najeść, serio.

jajka sadzone w papryce

JAJKA SADZONE W PAPRYCE

- 2 nieduże jajka (u mnie od zielononóżek)
- 2 plastry papryki (ok. 1cm grubości)
- odrobina oliwy do smażenia
- sól, słodka papryka mielona

Rozgrzać patelnię, wlać oliwę, ułożyć plastry papryki. Jak się lekko podsmażą, obrócić. Jajka najlepiej wbić najpierw do szklanki, wlać ostrożnie najpierw żółtko i dociskając krążek papryki do patelni, powoli wlewać białko. Posypać przyprawami, przykryć patelnię, zmniejszyć ogień i smażyć do ścięcia się białka. Idealnie będzie, jeśli żółtko pozostanie jeszcze choć trochę płynne.

jajka sadzone w papryce

nakarm cukrzyka

    



 
sobota, 24 sierpnia 2013
Omlet szpinakowy z łososiem i warzywami

Wbrew pozorom dość szybkie, syte śniadanie. Przede wszystkim ciepłe i rozweselające w ponure, deszczowe dni. Chętnie będę do tego omletu wracać jesienią. Wam także polecam :) Szczególnie, jeśli tak, jak ja, lubicie chrupiące warzywa otulone miękkim, puszystym omletem.
 

szpinakowy omlet


OMLET SZPINAKOWY Z ŁOSOSIEM I WARZYWAMI

składniki na 1 dużą porcję:

- 1 łyżka oliwy
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka 1,5%
- sól, pieprz
- duża garść świeżego szpinaku
- 2 małe plasterki wędzonego łososia
- 1/2 papryki (żółtej)
- mała cebula
- 5 średnich pieczarek
- 5 cienkich plastrów cukinii
- garstka kiełków (tym razem zbędna)

Paprykę, cebulę i cukinię pokroić w paski, pieczarki w plasterki. Rozgrzać średniej wielkości patelnię, wlać oliwę. Gdy się rozgrzeje, podsmażyć warzywa, po czym przełożyć je na talerz. Nie gasić ognia.
W miseczce lekko ubić jajko z mlekiem i przyprawami. Szpinak umyć i wycisnąć nadmiar wody. Niezbyt dokładnie posiekać, dodać do masy jajecznej, dokładnie wymieszać. Wlać na rozgrzaną patelnię, rozlać po niej, jak naleśnika. Gdy góra zacznie się ścinać, ale jeszcze będzie minimalnie płynna, na połowę wyłożyć pokrojonego w paski łososia, ułożyć podsmażone wcześniej warzywa i złożyć omlet na pół (będzie ciężko, bo warzyw jest sporo ;).
Przełożyć ostrożnie na talerz i na wierzchu ułożyć garstkę kiełków (ale nie koniecznie, bo jakoś średnio mi tu pasowały). Podawać od razu. 

szpinakowy omlet

szpinakowy omlet

  nakarm cukrzyka  
  bez glutenu

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 13


Magazyn Gryz

INDEKS PRZEPISÓW



MÓJ DRUGI BLOG Red and Pale ZAPRASZAM!

Boże Narodzenie

WIELKANOCNE
PRZEPISY
WIELKANOC
kliknij w zdjęcie



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl