Co by tu dobrego zjeść na śniadanie...?
Kategorie: Wszystkie | bez przepisu | na ciepło | na zimno | pieczywo
RSS
sobota, 01 marca 2014
sobota

croissant kanapka

croissant
omlet z 2 jajeczek od zielononóżek z solą i pieprzem
sałata
kabanos drobiowy (podgrzany)
słodka papryka 

poniedziałek, 17 lutego 2014
Pasta z kabanosów

Nasz regał na książki pęka w szwach, ale niestety nie powstrzymuje nas to od kupowania kolejnych książek kucharskich. I w ten sposób kupiliśmy ostatnio w Biedronce 3 książki zapakowane w folię. Lubię przejrzeć książkę przed zakupem, ale tym razem nie było takiej opcji. Zdecydowaliśmy się na kota w worku tylko dlatego, że kosztował grosze ;) I co się okazało? Książki są fatalne, nawet w 2 zupełnie różnych są wykorzystane te same zdjęcia, oczywiście kompletnie niezwiązane z przepisami :P Jak widzę, jakie gnioty się sprzedają, zaczynam całkiem serio myśleć o własnej książce kucharskiej. Ale zwykle takie wybryki traktuję jako swego rodzaju inspirację. Dzisiaj jednak wyjątkowo prawie trzymałam się przepisu z dziwnej książki ;) i wyszła mi z tego bardzo ciekawa pasta do kanapek.

pasta kabanos

PASTA Z KABANOSÓW

składniki na 2-3 porcje:

- 2 miękkie kabanosy (u mnie z piersi kurczaka)
- 4 łyżeczki chrzanu śmietankowego
- 2 łyżeczki majonezu
- 2 łyżeczki śmietany 12%
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- pęczek szczypiorku

Kabanosy pokroić w małe kawałki, szczypiorek posiekać, wszystko razem zmiksować.
Podawać do pieczywa, polecam dodatkowo z sałatą, pomidorem i czarnymi oliwkami.

kabanos

W wersji na wynos polecam posmarować pastą kromkę chleba tostowego, ewentualnie położyć na niej plasterek żółtego sera, przykryć drugą kromką i zrobić np. trójkątne tosty, które będą dobre zarówno na ciepło (zawinięte w folię aluminiową mogą długo utrzymać ciepło), jak i na zimno.



źródło: książka Kiełbaski i parówki - sprawdzone przepisy, wyd. Olesiejuk

  
piątek, 09 sierpnia 2013
Pasta rybna light

Jest tak gorąco, że nie mam serca pokazywać Wam moich zaległych śniadań na ciepło. Dlatego tym razem na szybko usmażona (tak, na patelni) dietetyczna bułeczka orzechowa i nieco lżejsza wersja ulubionej pasty rybnej mojej Rodziny.


pasta rybna light

PASTA RYBNA LIGHT

składniki na 3-4 porcje:

- 1 puszka makreli w sosie curry*
- 2 jajka na twardo
- 2-3 łyżeczki sosu chrzanowego**
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 3 malutkie, młode cebulki
- sól i pieprz
- szczypta curry

Makrelę przełożyć razem z sosem do miski, jajka pokroić w kostkę i rozetrzeć razem z rybą. Dodać sos chrzanowy, koncentrat i przyprawy. Cebulki posiekać, wmieszać w pastę. Doprawić do smaku, wymieszać i schłodzić.

pasta rybna light

*u mnie był to King Oscar. Niestety ma w składzie trochę cukru, ale nie jest na początku listy składników, więc nie ma tragedii, ale już na South Beach czy na Dukana się nie nadaje :( Nie wspominając już o cukrzykach.
**chrzan + jogurt naturalny w proporcjach 1:3, ewentualnie trochę soli. Może być kupny, ale one chyba są na majonezie i z cukrem
wtorek, 06 sierpnia 2013
Wrapy (zawijasy) z sałaty (Dukan, South Beach)

Na początku diety mocno główkowałam, jak tu zjeść śniadanie na zimno, nie robiąc jednocześnie rozłożonej na całym talerzu sałatki, bo te zjadam na kolację, więc nie chciałam 2 takich samych posiłków dziennie. Chciałam coś chwycić w rękę, ugryźć i już. Najlepiej bez sztućców, ale też tak coś takiego, żeby się nie pobrudzić. Kanapki, dopóki nie wymyśliłam sobie dietetycznej bułeczki orzechowej, były poza moim zasięgiem. Widziałam kilka razy wrapy, które zamiast tortilli miały... duży liść sałaty. Postanowiłam spróbować. Strzał w 10-tkę! Świetna opcja również na wynos, tylko trzeba uważać, co się wkłada do środka ;)

wrap salata

WRAPY Z SAŁATY

składniki na 1 porcję:

- duży liść sałaty masłowej
- 2 plastry chudej wędliny drobiowej
- 1 łyżeczka chrzanu
- 1/3 żółtej papryki
- 2 pomidorki koktajlowe
- 1 duża rzodkiewka
- garść mieszanki kiełków

Rozłożyć liść sałaty na płaskiej powierzchni. Ułożyć na nim wędlinę, posmarować ją chrzanem (żeby warzywa się przykleiły). Warzywa pokroić w cienkie paski lub plasterki (najtrudniej jest z pomidorkami, więc wygodniej użyć dużego pomidora pokrojonego w plasterki), rozłożyć na wędlinie z chrzanem. Posypać na wierzchu kiełki. Całość ciasno zwinąć i zjeść.

wrap salata

nakarm cukrzyka - LATO
niedziela, 21 lipca 2013
Twarożek z łososiem i szczypiorkiem (Dukan, South Beach)
Po pierwsze: zapraszam do udziału w dietetycznym konkursie z okazji 6. urodzin mojego drugiego bloga KLIK :)

Po drugie: tak wyglądało moje drugie śniadanie na diecie :) 

twarozek

TWAROŻEK Z ŁOSOSIEM I SZCZYPIORKIEM

składniki na 1 porcję: 

- 1/2 opakowania chudego twarogu (ok. 125g)
- 1 łyżka jogurtu
- 2-3 plastry wędzonego łososia
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
-  sól i pieprz
- rzodkiewka
- surówka (u mnie resztka z obiadu z poprzedniego dnia: sałata rzymska, szczypiorek, pomidorki cherry, ogórek, mix kiełków, sól, pieprz, trochę oliwy KLIK)
- ew. jeszcze trochę kiełków

Twaróg odsączyć, rozetrzeć widelcem, wymieszać z jogurtem, solą, pieprzem i szczypiorkiem. Łososia pokroić w drobną kosteczkę i wmieszać w masę twarogową.
Na talerzu ułożyć surówkę, dwoma łyżeczkami uformować "rozjechane kulki" ;) z twarożku z dodatkami, ułożyć na surówce. 
Rzodkiewkę pokroić w słupki, dodać do dania, ewentualnie dorzucić trochę kiełków.

twarozek

nakarm cukrzyka - LATO
sobota, 23 marca 2013
Curd cytrynowo-kokosowy (na Grand Prix Malezji)
Powiem tak: mnie osobiście sam curd za bardzo nie smakuje. Jest słodki, jest wyraźnie cytrynowy, niby fajny, ale zostawia taki maślany posmak... Podejrzewam, że tak powinno być, ale jednak to nie dla mnie. Na szczęście to ma być dodatek do słodkich dań, deserów itp itd. Dlatego z malezyjskimi pancakes'ami bananowymi łączy się genialnie! Koniecznie wypróbujcie :)

curd cytrynowo-kokosowy
CURD CYTRYNOWO-KOKOSOWY

składniki na 1 słoiczek (ok. 270ml pojemności)

- sok wyciśnięty z 1 cytryny (ok. 1/4 szkl)
- skórka starta z 1 cytryny (ok. 2 łyżeczek)
- 70g cukru (ok. 1/3 szkl)
- 3 żółtka
- 60g masła (1/4 szkl)
- 4 łyżki mleka kokosowego

Umieścić w rondelku sok i skórkę cytryny z cukrem. Postawić na średnim ogniu i mieszając, rozpuścić cukier. W misce roztrzepać żółtka, aż się spienią. Cały czas szybko mieszając, wlewać powoli gorący syrop cytrynowy. Przecedzić mieszankę przez gęste sitko do żaroodpornej miski. W rondlu zagotować małą ilość wody. Położyć na niej miskę i cały czas mieszać, aż zgęstnieje. Nie zagotować!
Zdjąć z ognia, dodać pokrojone w kostki masło (wszystkie na raz) i mieszać do dokładnego połączenia. Na koniec dodać mleko kokosowe, dobrze wymieszać i odstawić, żeby sos ostygł.

curd cytrynowo-kokosowy

curd cytrynowo-kokosowy
źródło: strona RasaMalaysia


Zapraszam na podsumowanie

Malezja

oraz po nowe, chińskie przepisy

Wspólne gotowanie z formułą 2013

czwartek, 21 marca 2013
Owsianka w słoiku po maśle orzechowym
Drugie podejście do nocnej owsianki :) Tym razem postanowiłam zrezygnować z mleka, żeby zobaczyć czy sam jogurt wystarczy. I wiecie co? Wystarczy :) Owsianka ma dokładnie taką konsystencję, jak lubię. Jest gęsta, ale jednocześnie kremowa i w mojej wersji z chrupiącymi kawałkami orzechów. Oczywiście możecie wybrać inne owoce niż ja, dodać garść ulubionych orzechów, wiórki kokosowe, suszone owoce, na co tylko macie ochotę :)
owsianka w słoiku po maśle orzechowym
OWSIANKA W SŁOIKU PO MAŚLE ORZECHOWYM

składniki na 1 porcję:

- 3 łyżki płatków owsianych
- 3 łyżki jogurtu naturalnego (u mnie greckiego)
- 1 łyżeczka cukru cynamonowego
- 1 łyżka masła orzechowego  z kawałkami orzechów
- banan
+ słoik po maśle orzechowym (z mojego nawet  1/4 łyżeczki masła nie dałoby się wyskrobać)

Do nieumytego słoika po maśle wsypać płatki owsiane, dodać jogurt, masło orzechowe (chyba, że zostało Ci trochę więcej w słoiku) i cukier, dokładnie wymieszać. Zakręcić słoik i odstawić do lodówki na noc.
Rano wyjąć owsiankę z lodówki na pół godziny przed jedzeniem, obrać i pokroić banana, wrzucić do słoika.
Zjeść od razu lub zakręcić i zabrać do pracy/szkoły.

owsianka w słoiku po maśle orzechowym
Możecie też wykorzystać słoik po nutelli lub tym podobnym kremie (ja mam akurat taki sprzedawany w szklance).
owsianka w słoiku

Tagi: słodkie
14:28, adrijah , na zimno
Link Komentarze (5) »
poniedziałek, 18 marca 2013
Wiosenna sałatka z jajkiem

Całą zimę czekałam na rzodkiewkę i taką sałatkę :) Ledwie zobaczyłam wiosenne słońce i od razu wylądowała na talerzu. Nie ważne, że jeszcze leży śnieg, temperatura oscyluje w okolicach zera, a mroźny wiatr zniechęca mnie do wychodzenia z domu. Ważne, że mogłam zjeść na śniadanie swoją małą porcję wiosny. Tak mogłoby wyglądać moje wielkanocne śniadanie :) Więcej do szczęścia nie potrzebuję.

sałatka wiosenna z jajkiem
WIOSENNA SAŁATKA Z JAJKIEM


składniki na 2 porcje:

- kilka liści sałaty lodowej
- garść mieszanki kiełków
- 2 jajka
- 3-4 pomidorki koktajlowe
- kilkucentymetrowy kawałek ogórka
- 3-4 rzodkiewki
- 2 plastry szynki
- sól i pieprz (pominęłam)

sos:
- 1/2 łyżeczki tartego chrzanu
- 1/2 łyżeczki ziarnistej musztardy
- 1 łyżka jogurtu naturalnego (u mnie greckiego)
- 1 łyżka majonezu

Jajka ugotować na twardo, odstawić do przestudzenia i obrać i pokroić w ćwiartki. Liście sałaty umyć, porwać na mniejsze kawałki i ułożyć na talerzach. Na wierzchu rozłożyć kiełki. Pomidorki i rzodkiewkę umyć, pokroić w ćwiartki. Ogórka obrać, pokroić w półtalarki. Szynkę pokroić w paski. Wszystko ułożyć na sałacie i kiełkach. Wymieszać ze sobą składniki sosu, polać nim sałatkę. Podawać samodzielnie lub z pełnoziarnistym chlebem.

sałatka wiosenna z jajkiem

sałatka wiosenna z jajkiem

Jaja Marcowe

akcje
Jak dostosować przepis do diety South Beach?
Faza I - ewentualnie z majonezem light, bez pieczywa
Faza II - ewentualnie z majonezem light
Jak dostosować przepis do diety South Beach?
sobota, 16 marca 2013
Dżem z kiwi i limonką (na Grand Prix Australii)
Szukając pomysłów na australijskie śniadanie, zapytałam Magdę, która tam mieszka, jak to wygląda w praktyce :) 
Okazuje się, że nie ma jakiś typowych śniadań, na ogół jada się płatki z mlekiem lub jogurtem albo tosty z dżemem lub Vegemite. To taka gęsta pasta z drożdży, z tego co kojarzę, popularna także w Stanach. Sama nie miałam jeszcze okazji jej spróbować, bo u nas jest trudno dostępna i dość droga. Za to utkwiły mi w głowie te tosty z dżemem.
Po wpisaniu w Google "australian breakfast" pierwszy dżem, na jaki trafiłam, to dżem z kiwi.

dżem z kiwi

Od razu mi się ten pomysł spodobał :) I bardzo się cieszę, że go wybrałam, bo jest genialny! Trochę dla mnie za słodki, ale z grzanką z razowego chleba super :) Bardzo orzeźwiający w smaku.
Jeszcze jedna uwaga co do koloru - gdybym użyła białego cukru, byłby żywszy i... no cóż, ładniejszy :) Ale na szczęście na smak nie ma to żadnego wpływu.

dżem z kiwi

DŻEM Z KIWI I LIMONKĄ

składniki na 1 słoiczek (ok. 250ml):

- 5 dojrzałych kiwi
- 1/2 szkl cukru (u mnie trzcinowego)
- sok z 1/4 limonki
- 1/8 łyżeczki skórki startej z limonki
- 1 płaska łyżka pektyny*

Kiwi obrać, pokroić w ćwiartki, następnie posiekać.
W średnim rondelku podgrzewać posiekane kiwi z cukrem i pektyną na małym ogniu.
Dusić razem, aż cukier się rozpuści, co jakiś czas mieszając. Dodać sok i skórkę z limonki.
Jak cukier się rozpuści, podkręcić ogień i cały czas mieszając, gotować ok. 10-15 minut do zgęstnienia i uważać, żeby dżem się nie przypalił.
Przełożyć dżem do wyparzonego słoiczka, szczelnie zamknąć i ostudzić. 
Przechowywać w lodówce nawet do miesiąca. 


*Pektyny w oryginalnym przepisie nie było, ale Panna Malwinna trochę mnie nastraszyła twierdząc, że bez niej dżem może się gotować baaardzo długo. Dlatego zapobiegawczo kupiłam w sklepie coś, co się nazywa "Fix i masz dżem 2:1" Winiary, bo właściwie nic innego do wyboru nie było ;)
dżem z kiwi
dżem z kiwi

wspólne gotowanie z formułą 2013 zielono mi domowy wyrób


 

Zapraszam na podsumowanie

 

Australia podsumowanie

 

Oraz po nowe przepisy, na Grand Prix Malezji

 

Wspólne gotowanie z formułą 2013
środa, 13 marca 2013
Zielony koktajl

Od dawna chciałam spróbować koktajlu z dodatkiem szpinaku. Szczerze mówiąc bardziej wpływa na kolor niż na smak, ale to nic. Cieszę się, że wypiłam smaczny i zdrowy koktajl w optymistycznym kolorze :)

zielony koktajl

ZIELONY KOKTAJL

składniki na 1 porcję:

- 1 kiwi
- 1 banan
- garść świeżego szpinaku
- mleko do dopełnienia
- ew. płatki do posypania

Kiwi i banana obrać, pokroić i wrzucić do blendera. Szpinak umyć, odcisnąć z nadmiaru wody, dodać do blendera, zmiksować wszystko razem. Jeśli całość jest za gęsta, dolać mleka (u mnie ok. 1/2 szklanki), jeszcze raz zmiksować. Przelać do szklanki, ewentualnie posypać wierzch płatkami.
Tagi: słodkie
16:02, adrijah , na zimno
Link Komentarze (4) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6


Magazyn Gryz

INDEKS PRZEPISÓW



MÓJ DRUGI BLOG Red and Pale ZAPRASZAM!

Boże Narodzenie

WIELKANOCNE
PRZEPISY
WIELKANOC
kliknij w zdjęcie



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl