Co by tu dobrego zjeść na śniadanie...?
Kategorie: Wszystkie | bez przepisu | na ciepło | na zimno | pieczywo
RSS
niedziela, 31 sierpnia 2008
Jajka na miękko
Znam sporo osób, które twierdzą, że nie potrafią ugotować jajka na miękko. Ja kiedyś umiałam, potem chyba coś z jajkami było, bo za nic mój sposób nie skutkował, zawsze wychodziły jak nie gluty, to na pół-twardo. Ale od jakiegoś czasu udaje nam się kupować wiejskie jajka praktycznie prosto od kur i wszystko wróciło do normy.

JAJKA NA MIĘKKO

Jajka na miękko

składniki:
- 2 duże lub 3 malutkie jajka
- 3 kromki pieczywa tostowego
- vegeta/sól
- pieprz
- bazylia

Zagotować w rondelku tyle wody, żeby przykryła jajka. Gdy będzie mocno bulgotać, zmniejszyć ogień i włożyć ostrożnie jajka. I tutaj są 2 szkoły - jedni twierdzą, że trzeba gotować 3 minuty, inni, że 4. U mnie od zawsze gotowało się jajka na miękko 3 minuty i przy tej wersji zostaję, bo są dokładnie takie jakie powinny.
W tym czasie upiec tosty i pokroić wzdłuż na 4 'paluchy'.
Jajka po tych 3-4 minutach wyjąć z wody, włożyć do 'kieliszka' do jajek. Można ciachnąć czubek nożem, a można poklepać lekko łyżeczką i ręcznie zdjąć popękaną skorupkę. Jeżeli ręcznie obieram jajko, pierwszy kęs biorę łyżką i na niej sypię przyprawy. Potem już sypię przyprawy bezpośrednio na żółtko i zanurzam w nim kawałek tosta.
Do tego kawa z mlekiem i mam śniadanie idealne.
sobota, 30 sierpnia 2008
Koktajl śniadaniowy
Miałam ochotę zarówno na jakiś owocowy koktajl i musli. Taki koktajl, ale pożywniejszy, do wyjadania łyżeczką :)

KOKTAJL ŚNIADANIOWY

Koktajl śniadaniowy

składniki:
- gruszka
- brzoskwinia
- mały serek Danio
- szklanka mleka
- paczka musli Fitella z bananem i czekoladą

Owoce obrać, z gruszek wykroić gniazda nasienne, z brzoskwini wyjąć pestkę. Wszystko razem miksować 20 sekund na średnich obrotach.
piątek, 29 sierpnia 2008
Czekoladowe ciasto w 5 minut
Wczoraj trafiłam na linka do tego ciasta na forum Glamour (wlezę wszędzie, gdzie można znaleźć przepisy ;) i postanowiłam, że zrobię sobie dzisiaj na śniadanie. A co mi szkodzi. Wyszło bardzo ciemne, bo moje kakao jest prawie czarne i bardzo gorzkie.

CZEKOLADOWE CIASTO W 5 MINUT

Czekoladowe ciasto w 5 minut

składniki:
- 4 łyżki mąki
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki niesłodzonego kakao
- jajko
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki oliwy
+ kubek

Wymieszać w kubku sypkie składniki. Wmieszać jajko. Dodać mleko i oliwę, dokładnie wymieszać. Wstawić do mikrofalówki na 3 minuty przy najwyższej mocy. Poczekać aż przestanie rosnąć i usadowi się w kubku. Przełożyć zawartość kubka na talerzyk.


Czekoladowe ciasto w 5 minut
czwartek, 28 sierpnia 2008


Magazyn Gryz

INDEKS PRZEPISÓW



MÓJ DRUGI BLOG Red and Pale ZAPRASZAM!

Boże Narodzenie

WIELKANOCNE
PRZEPISY
WIELKANOC
kliknij w zdjęcie



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl